Sastojci za tijesto:
- 5 bjelanjaka
- 150 g šećera u prahu
- 5 žlica škrobnog brašna
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 200 g jagoda
Lažni ledeni vjetar - priprema:
- Veliki pravokutni protvan obložite papirom za pečenje. Bjelanjke i sol tucite mikserom na najvećoj brzini dok se ne zapjene i ne formira se mekani snijeg. Tada smanjite na srednju brzinu te dodajte šećer u snijeg žlicu po žlicu, dok sve ne umiješate i dobijete glatki i sjajni snijeg. Na kraju dodajte škrobno brašno i umiješajte ga polako u snijeg špatulom ili kuhačom.
- Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Smjesu ulijte u protvan pa poravnajte špatulom. Pecite oko 20 do 25 minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu žutu boju. Čim ga izvadite iz pećnice, tijesto zajedno s papirom za pečenje savijte u roladu, potom umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako do kraja ohladi.
- Za to vrijeme očistite jagode od peteljki, operite ih i potom narežite na sitnije komade. Kada se tijesto do kraja ohladi, napravite šlag od slatkog vrhnja. Prvo ga ubacite u posudu i tucite mikserom. Tek kada se šlag formira, ubacite malo-pomalo šećer i tucite dok ne potrošite šećer.
- Razmotajte roladu i skinite s nje papir za pečenje pa premažite tijesto šlagom, pospite po njemu narezane jagode i zatim opet pažljivo zarolajte tijesto. Roladu stavite u hladnjak, a prije serviranja po želji je ukrasite s malo šećera u prahu ili pak šlagom i jagodama.
Savjet:
Umjesto jagoda možete koristiti drugo voće po svom odabiru. Primjerice, kivi i banana standardno se stavljaju u ledeni vjetar. Možete eksperimentirati i s drugim voćem, poput borovnica ili malina.
Dobar tek!