Ledeni vjetar jedan je od najpopularnijih kolača, s vojskom obožavatelja koji ne mogu odoljeti slatkim slojevima sastavljenim od beze-kora, kreme, šlaga i voća. Naravno, i ovaj desert ima razne varijante, a mi vam danas donosimo jednu od najjednostavnijih.

 

Sastojci za tijesto:

  • 5 bjelanjaka
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 žlica škrobnog brašna
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g jagoda

Lažni ledeni vjetar - priprema:

  1. Veliki pravokutni protvan obložite papirom za pečenje. Bjelanjke i sol tucite mikserom na najvećoj brzini dok se ne zapjene i ne formira se mekani snijeg. Tada smanjite na srednju brzinu te dodajte šećer u snijeg žlicu po žlicu, dok sve ne umiješate i dobijete glatki i sjajni snijeg. Na kraju dodajte škrobno brašno i umiješajte ga polako u snijeg špatulom ili kuhačom.
  2. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Smjesu ulijte u protvan pa poravnajte špatulom. Pecite oko 20 do 25 minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu žutu boju. Čim ga izvadite iz pećnice, tijesto zajedno s papirom za pečenje savijte u roladu, potom umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako do kraja ohladi.
  3. Za to vrijeme očistite jagode od peteljki, operite ih i potom narežite na sitnije komade. Kada se tijesto do kraja ohladi, napravite šlag od slatkog vrhnja. Prvo ga ubacite u posudu i tucite mikserom. Tek kada se šlag formira, ubacite malo-pomalo šećer i tucite dok ne potrošite šećer.
  4. Razmotajte roladu i skinite s nje papir za pečenje pa premažite tijesto šlagom, pospite po njemu narezane jagode i zatim opet pažljivo zarolajte tijesto. Roladu stavite u hladnjak, a prije serviranja po želji je ukrasite s malo šećera u prahu ili pak šlagom i jagodama.

Savjet:

Umjesto jagoda možete koristiti drugo voće po svom odabiru. Primjerice, kivi i banana standardno se stavljaju u ledeni vjetar. Možete eksperimentirati i s drugim voćem, poput borovnica ili malina.

Dobar tek!

Torta Napoleon s pilićem Recept za kremastu tortu stvorenu za Uskrs, ali i za svaku priliku

Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač

Slatki uskrsni keksi Recept za prhke uskrsne kekse koji su pravi ukras stola

Torta s malinama blogerice Katarine Paoletić „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija

Torta s malinama blogerice Katarine Paoletić „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija

Kolač s višnjama Bolji od mileramke? Lagani kolač koji nestaje s tanjura i prije nego što se ohladi

Mimoza torta Mimoza: Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju