Mimoza je u nekim dijelovima svijeta simbol Dana žena i ženske snage, a u Italiji su našem danu posvetili i posebnu tortu koja je ime dobila po tom predivnom cvijetu. Ako danas nađete malo vremena za pripremiti kakvu slasticu sebi u čast – neka to bude ova ukusna i osvježavajuća torta koja priziva proljeće.

Mimoza torta se sastoji od biskvita, kreme od pudinga i dodataka agruma u obliku pekmeza i likera, a svoj naziv duguje pokrovu od nasjeckane kore koji vizualno podsjeća na mimoze. U nastavku pročitajte recept.

Mimoza torta – sastojci:

Biskvit:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 jaja

Preljev za biskvit:

  • 300 ml vode
  • 3 žlice šećera
  • 4 žlice likera od limuna ili naranče

Premaz za biskvit:

  • Pekmez po izboru (najbolje limun, naranča ili mandarina)

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • Dva pudinga od vanilije
  • 5 žlica šećera
  • Ekstrakt vanilije po želji ( ili barem dva vanilin šećera)
  • 100 g maslaca
  • 1 šlag pjena u prahu

Mimoza torta – priprema:

  1. Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  2. U žumanjke dodajte šećer i dobro izmiksajte dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte sve ostale sastojke iz popisa za biskvit pa dobro izmiksajte mikserom. Na kraju postepeno, špatulom, dodajte snijeg od bjelanjaka.
  3. Biskvit pecite u manjem okruglom kalupu ( 20-ak cm), na 180 stupnjeva oko 25 minuta – provjerite čačkalicom je li gotov.
  4. 400 ml mlijeka stavite na vatru, a u 100 ml pomiješajte dva pudinga i šećer. Nakon što je mlijeko zakuhalo, dodajte puding i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Dodajte i aromu vanilije.
  5. Kremu ohladite pa dodajte omekšali maslac. Umiješajte ga mikserom. U posebnoj zdjeli izradite šlag prah po uputama na pakiranju. Špatulom u puding umiješajte i šlag.
  6. Zakuhajte preljev za biskvit. Sve sastojke stavite u zdjelu i nakon vrenja kuhajte još tri minute.
  7. Biskvit narežite na tri kore jednake debljine. Prvu koru natopite sirupom i po želji premažite pekmezom od agruma ( ili nekim po vašem izboru). Stavite kremu, pa još jednu koru natopljenu sirupom. Cijelu tortu premažite kremom.
  8. Zadnju koru narežite na sitne kockice i zalijepite po cijeloj površini torte. Tako ćete dobiti efekt cvijeta mimoze. Kockice biskvita poprskajte sirupom.
  9. Ohladite nekoliko sati i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Savjet: Umjesto kuhanja sirupa možete koristiti i gusti sok od limuna. Na kremu, po želji, možete dodati i svježe voće. 

Mimoza torta Mimoza torta (Foto: Shutterstock)

U nastavku pronađite još recepata za ukusne kolače i torte. 

Brza torta od prhkog tijesta, sira i bjelanjka po receptu food blogerice Monike - 3 Ne treba nam čokolada! Recept za brzu tortu od prhkog tijesta, sira i bjelanjka

Čokoladna torta Recept za brzu čokoladnu tortu koja tako dobro paše uz popodnevnu kavu

Esterhazy torta Tako divna i fina! Recept za Esterhazy tortu koja oduševljava na prvi zalogaj

Recept za Giotto tortu Bez pečenja i trošenja struje: Recept za tortu od lješnjaka gotovu za 20 minuta

Cheesecake s malinama i bijelom čokoladom Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta

Dobar tek! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju