Liker od kamilice
Liker od kamilice (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Počastite drage ljude domaćim likerom od kamilice, imamo odličan recept

29-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Kad pomislimo na kamilicu, većina nas zamišlja šalicu toplog čaja prije spavanja. No, ova ljekovita biljka skriva i drugu, aromatičnu stranu — savršen je sastojak za domaći liker koji umiruje probavu nakon obroka.

Kamilica najčešće cvate od svibnja do srpnja, ovisno o klimi i lokaciji. To je idealno vrijeme za branje cvjetova jer tada sadrže najviše eteričnih ulja i ljekovitih tvari, stoga je sada pravo vrijeme da je iskoristite najbolje što možete.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

U nastavku donosimo recept za jednostavni liker od kamilice kojim možete počastiti drage ljude ili ga pak zapakirati za originalni poklon.

Liker od kamilice - sastojci:

  • 1 litra kvalitetne lozovače
  • 30 g suhih cvjetova kamilice
  • korica i sok jednog većeg limuna (neprskanog)
  • 250 ml vode
  • 250 g šećera

Liker od kamilice - priprema:

  1. U veliku staklenu bocu stavite suhe cvjetove kamilice, tanko narezanu koricu limuna i sok jednog limuna.
  2. Ulijte lozovaču u bocu, zatvorite je i dobro protresite. Ostavite bocu na tamnom i hladnom mjestu dva tjedna. Svaki dan je barem dva puta protresite kako bi se sastojci dobro sjedinili.
  3. Nakon 14 dana procijedite tekućinu kroz gazu ili finu krpu nekoliko puta kako biste uklonili sve čestice.
  4. U loncu zagrijte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, stvarajući jednostavni sirup. Ohladite sirup na sobnu temperaturu, zatim ga dodajte u procijeđenu rakiju s kamilicom.
  5. Dobro promiješajte i ostavite liker da odstoji još pet dana na tamnom mjestu kako bi se okusi proželi.
  6. Poslužite hladno.

Dobar tek!

Ovaj liker najbolje je poslužiti rashlađen, u malim čašicama, kao digestiv nakon obroka. Njegov nježan okus kamilice i citrusna nota limuna pružaju osvježavajuće i umirujuće iskustvo.

Liker od kamilice Liker od kamilice (Foto: Midjourney)

U nastavku možete pronaći još recepata za domaće likere. 

Koktel s domaćim likerom od bazge Recept za liker od bazge: Ovo je savršen dodatak ljetnim koktelima Liker od višanja Najjednostavniji recept za liker od višanja Domaći liker od mente Slatkoću i gustoću prilagodite sebi: Recept za domaći liker od mente Čokoladni liker Okus je fantazija: Recept za slasni i zasitni čokoladni liker Liker od aronije Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije

Živjeli! 

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još