Kamilica najčešće cvate od svibnja do srpnja, ovisno o klimi i lokaciji. To je idealno vrijeme za branje cvjetova jer tada sadrže najviše eteričnih ulja i ljekovitih tvari, stoga je sada pravo vrijeme da je iskoristite najbolje što možete.
U nastavku donosimo recept za jednostavni liker od kamilice kojim možete počastiti drage ljude ili ga pak zapakirati za originalni poklon.
Liker od kamilice - sastojci:
- 1 litra kvalitetne lozovače
- 30 g suhih cvjetova kamilice
- korica i sok jednog većeg limuna (neprskanog)
- 250 ml vode
- 250 g šećera
Liker od kamilice - priprema:
- U veliku staklenu bocu stavite suhe cvjetove kamilice, tanko narezanu koricu limuna i sok jednog limuna.
- Ulijte lozovaču u bocu, zatvorite je i dobro protresite. Ostavite bocu na tamnom i hladnom mjestu dva tjedna. Svaki dan je barem dva puta protresite kako bi se sastojci dobro sjedinili.
- Nakon 14 dana procijedite tekućinu kroz gazu ili finu krpu nekoliko puta kako biste uklonili sve čestice.
- U loncu zagrijte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, stvarajući jednostavni sirup. Ohladite sirup na sobnu temperaturu, zatim ga dodajte u procijeđenu rakiju s kamilicom.
- Dobro promiješajte i ostavite liker da odstoji još pet dana na tamnom mjestu kako bi se okusi proželi.
- Poslužite hladno.
Ovaj liker najbolje je poslužiti rashlađen, u malim čašicama, kao digestiv nakon obroka. Njegov nježan okus kamilice i citrusna nota limuna pružaju osvježavajuće i umirujuće iskustvo.
U nastavku možete pronaći još recepata za domaće likere.
Živjeli!