Bazga je omiljena ljetna biljka, a najčešće je koristimo u obliku osvježavajućeg soka. Njezine cvjetove možemo i pohati, a od svestrane biljke možemo napraviti i slatki liker, savršen za večernja druženja s prijateljicama.

Za pripremi domaćeg likera do bazge treba tek nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena, a rezultat je čista fantazija. Osim što ga možete piti samostalno, liker od bazge odličan je dodatak i za razne ljetne koktele. U nastavku možete pronaći najjednostavniji recept koji baš uvijek uspijeva.

Liker od bazge – sastojci:

  • 30 cvjetova bazge (bez stabljika)
  • 1 kg šećera
  • 1 litra vode
  • Vanilin šećer
  • 3 limuna (neprskana)
  • 1 l rakije ili votke

Liker od bazge – priprema:

  1. Pažljivo operite cvjetove bazge, ali nemojte ih držati predugo pod vodom kako ne bi izgubili aromu. Narežite i limun, uklonite mu koru pa sve stavite u staklenu posudu i prelijte rakijom ili votkom, ovisno kakav okus likera želite. Neka stoji najmanje 24 sata, a najbolje barem 48 sati.
  2. Nakon toga procijedite kroz čistu gazu pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nekoliko puta dnevno promiješajte liker kako bi se šećer lakše otopio.
  3. Nakon 24 sata ponovno procijedite liker i punite staklene boce.
  4. Poslužite s ledom.

Savjet: Količinu šećera i alkohola prilagodite svome ukusu. Ovako pripremljen liker ima odličan okus i dosta je gust, a osjeti se i aroma vanilije koju također možete pojačati, s obzirom na vaše preferencije.

Domaći liker od bazge Domaći liker od bazge (Foto: Getty Images)

Pročitajte i recept za domaći sirup od bazge te za ukusni koktel od bazge i džina koji će vas odlično rashladiti. 

U nastavku možete pronaći još recepata za domaće likere. 

Liker od višanja Najjednostavniji recept za liker od višanja Domaći liker od mente Slatkoću i gustoću prilagodite sebi: Recept za domaći liker od mente Čokoladni liker Okus je fantazija: Recept za slasni i zasitni čokoladni liker Liker od aronije Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije Liker od oraha Nema do orahovca: Recept za ljekoviti liker star 90 godina

Živjeli!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju