Čokoladna baza s mljevenim keksima i lješnjacima, uvaljana u hrskave orašaste komadiće i punjena bogatim čokoladnim namazom, idealna su slastica za blagdanski stol – ali i za svaku priliku kad vam se jede nešto slatko i domaće.
Recept je u nastavku.
Lješnjak gnijezda - sastojci:
- 150 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 250 g mljevenog petit keksa
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 200 ml vode
- nekoliko kapi arome vanilije
punjenje:
- čokoladni namaz
dodatno:
- mljeveni lješnjaci
Lješnjak gnijezda - priprema:
- U manjem loncu, na laganoj vatri, zagrijavajte vodu sa šećerom, maslacem i tamnom čokoladom. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne povežu u glatku smjesu.
- Maknite lonac s vatre pa u toplu smjesu umiješajte mljevene lješnjake i mljeveni petit keks. Dodajte aromu vanilije (ili neku drugu po želji) i dobro sjedinite.
- Smjesu ostavite da se ohladi toliko da se može oblikovati rukama.
- Od ohlađene smjese oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim ih uvaljajte u krupnije mljevene lješnjake.
- Svakoj kuglici prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje u sredini – oblik gnijezda.
- Pomoću slastičarske vrećice u svako udubljenje istisnite čokoladni namaz.
- Gotova gnijezda složite na tanjur i ostavite na hladnom da se dodatno stegnu.
Dobar tek!

Tražite još ideja za blagdanske kolače?
Pogledajte naš popis recepata za blagdanske kolače.
Još niste pronašli recept koji ste tražili?
Pogledajte naš popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.
Recite nam koji kolač prvi nestave s vašeg stola?