Fritule
Fritule (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za najsočnije fritule koje ćete ikad probati

29-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste i rade ih redovito, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo uz predblagdansko i adventsko razdoblje. Postoji mnogo varijanti recepata za fritule i svatko se kune da ima onaj provjereni koji nikad ne razočara. Jedan takav donosimo vam i mi.

Mogli bismo satima raspravljati o tome u čemu je tajna odličnih fritula. Tradicionalisti će vam odmah reći da je to - kvasac.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Doris Dragović MODEL BEZ KONKURENCIJE Ni Doris Dragović nije odoljela najpopularnijem zimskom kaputu

Brze verzije recepta bez kvasca jako su popularne s dobrim razlogom jer nam je najdraže sve smućkati i ispeći ih odmah bez čekanja.

Međutim, isplati se utrošiti malo više vremena na klasičnu verziju recepta s kvascem jer su zbog njega fritule naposljetku mekane poput spužve. U ovoj verziji nalazi se i ribana jabuka koja im pak daje sočnost.

Sastojci za fritule s kvascem

  • 500 g brašna za dizano tijesto
  • 100 g šećera
  • 2 jaja srednje veličine
  • pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog
  • 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije)
  • 170 ml mlijeka
  • 2 male žlice rakije
  • 2 male žlice ruma
  • prstohvat soli
  • korica od nešpricanog limuna ili naranče
  • ulje ili druga masnoća za prženje
  • šećer za ukras

Priprema fritula s kvascem

  1. Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji.
  2. Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u receptu, malo ga zagrijte da postane mlako, dodajte mu žličicu šećera i zatim umutite kvasac. Pospite s malo brašna i stavite sa strane 15-20 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
  3. U manjoj zdjelici razmutite jaja, dodajte mlijeko, rakiju i rum pa stavite sa strane. Jabuke ogulite, operite i naribajte. U veću posudu stavite brašno pomiješano sa šećerom. U sredini napravite rupu pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Sada u brašno ulijte mokre sastojke, dodajte sol i sve sjedinite s kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte je s plastičnom folijom i zatim kuhinjskom krpom te stavite na toplo da se diže sat vremena.
  4. Kada se tijesto digne, zagrijte ulje u dubljoj zdjeli. Za prženje je potrebna veća količina masnoće, primjerice 1 litra ulja. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, nikako jakoj jer se kod prevelike temperature može dogoditi da se fritule izvana brzo ispeku i potamne, a iznutra ostanu sirove.
  5. Ubacite smjesu u dresirnu vrećicu i istiskujte je iz vrećice u maloj količini. Oštrim nožem prethodno umočenim u ulje režite smjesu prilikom istiskivanja iz vrećice i zapamtite da će fritule biti ljepšeg i pravilnijeg oblika ako su manje. Ako nemate dresirne vrećice, slobodno žličicom umočenom u ulje ubacujte smjesu grabite ravno iz posude i ubacujte u ulje. Manje fritule okretat će se same od sebe, a one veće slobodno preokrenite vilicom kako bi se ispekle sa svake strane. Kada porumene, tj. poprime lijepu tamniju zlatnožutu nijansu, izvadite ih cjediljkom i stavite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedile. Nakon toga pospite ih šećerom i poslužite.

Dobar tek!

Pročitajte naš popis recepata za kolače od dizanog tijesta. 

Ako tražite još ideja za kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

U nastavku pogldajte još ideja za slastice od dizanog tijesta: Fritule sa slanimom Recept za nešto drukčije fritule, savršene za brzi ručak i večernja druženja Fritule Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene Buhtle s jabukama s bloga like chocolate Kakva kombinacija! Recept za buhtle s jabukama koje se prave lako, a tako su mekane Bur-kifle Domaće bur-kifle: Traženi recept od vrlo jednostavnih sastojaka Putar kiflice blogerice Biljane Samardžić "Ovo se mora probati": Recept za putar kiflice koje su dobrodošle na svakom slavlju Kiflice blogerice Jelene Marić Pužići sa sirom i sezamom rade se kad baš želimo impresionirati drage ljude

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još