Čajevi su liječnici u šalicama i blagotvorni su za naše zdravlje tijekom cijele godine, a posebno kad dođu hladniji mjeseci u godini. Za čuvanje imuniteta te za dijabetičare odlični su čajevi od đumbira, šipka i ružmarina. Kad se ti sastojci spoje, nastaje vitaminska bomba odlična okusa koju možete piti vruću, ali i ohladiti te piti tijekom cijeloga dana.

U nastavku možete pročitati koja sve blagotvorna svojstva imaju sastojci u ovom domaćem čaju, kao i jednostavan recept za njegovu pripremu.

Blagotvorni sastojci

Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan), ali i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.

Limun je prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji - odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem, koji jačaju imunitet i pomažu protiv alergija.

Šipak je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidracije za vrijeme povišene tjelesne temperature, piše Kreni zdravo.

Ružmarin smanjuje rizik od raka, dojke i debelog crijeva, poboljšava pamćenje i rad mozga, ublažava probavne tegobe, potiče rast kose, smanjuje stres te ublažava prehladu i gripu.

Napitak sa šipkom i đumbirom – sastojci:

  • 2 l vode
  • 5 cm đumbira
  • 4 jušne žlice osušenog šipka
  • 1 jušna žlica ružmarina
  • 1 cijeli limun
  • med po želji

Napitak sa šipkom i đumbirom – priprema:

  • Sve sastojke stavite u vodu i čekajte da zakuha. Nakon vrenja smanjite vatru i kuhajte oko pola sata. Procijedite i prohladite, a na kraju po želji dodajte med. Tako pripremljen čaj možete piti vruć ili hladan.

Napomena: Pretjerana konzumacija šipka može utjecati na san. Ako želite samo osušiti šipak, postupak možete pronaći na portalu Kreni zdravo.

U nastavku možete pronaći još recepata za zdrave napitke. 

Napitak za čišćenje bubrega Čišćenje bubrega: Napitak od nekoliko centi koji pomaže i kod upala Ljekoviti biljni napitak može se napraviti od tri vrste sjemenki Za bolju probavu i lakše mršavljenje: Biljni napitak od četiri sastojka koji čini čuda za zdravlje Voda s voćnim dodacima Osvježavajući napitak uz koji se puno lakše diše Napitak za dobar san "Nikad nisam bolje spavala": Recept za bezalkoholni koktel koji opušta i potiče miran san Ovaj napitak pomaže u detoksikaciji i mršavljenju Recept za napitak koji će srediti proljetni umor i izbaciti toksine Smoothie od ananasa "Krotitelj trbuščića": Napitak za proljetno čišćenje tijela Zeleni smoothie za smanjenje nadutosti Ukusan napitak koji olakšava nadutost, pogotovo nakon prejedanja Napitak protiv gihta (ilustrativna fotografija) Napravite napitak koji liječi "najstariju bolest na svijetu"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju