Sastojci za pileći paprikaš:
- 1 kg piletine
- 2 veće glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 200 ml pasirane rajčice
- 500 ml mesnog ili povrtnog temeljca
- 200 ml kiselog vrhnja
- 3 velike žlice slatke paprike
- pola male žlice ljute paprike
- sol i papar
- 1 žlica svinjske masti (ili masnoće po želji)
- 1 žlica škrobnog brašna
Priprema pilećeg paprikaša:
- Piletinu narežite na manje komade. Koristite dijelove po želji, ali paprikaš će tradicionalno biti najukusniji ako koristite dijelove s kosti, a ne isključivo bijelo meso. Zagrijte mast na vatri srednje jačine i dobro zapecite piletinu sa svih strana. Zatim je izvadite na tanjur i stavite sa strane.
- Sada na mast dodajte vrlo sitno nasjeckan luk. Malo smanjite vatru i dinstajte ga 10-ak minuta uz miješanje, sve dok u potpunosti ne omekša i ne poprimi lijepu zlatnožutu boju. Zatim u zdjelu ubacite protisnuti češnjak i vrlo kratko ga dinstajte s lukom kako ne bi pregorio i poprimio previše gorak okus.
- Sada dodajte slatku i ljutu papriku, otprilike pola minute dinstajte sve skupa i zatim podlijte temeljcem te ubacite rajčicu, posolite i popaprite. Ubacite piletinu, poklopite i pustite da sve zajedno krčka na laganoj vatri oko 30 minuta.
- U kiselo vrhnje umiješajte škrobno brašno. Nakon što se piletina kuhala 30 minuta, ulijte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri par minuta dok se umak ne zgusne. Po želji dodatno začinite sa soli i paprom. Paprikaš poslužite uz prilog po želji - tjesteninu, njoke, valjuške, pire od krumpira ili nešto drugo.
Dobar tek!