Pita od limuna
Pita od limuna (Foto: Profimedia)
Zdravlje & prehrana

Recept za pitu idealnu za sve one koji ne vole preslatke kolače

12-02-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite deserte s aromom limuna, onda imamo nešto za vas. Ni kiseo, ni presladak, idealan je za sve one koje ne vole teške i zasitne deserte.

Donosimo vam recept za pitu od limuna koja će biti pravo osvježenje za sve koji vam budu pravili društvo dok uživate u ovoj slastici koja limun spaja s bosiljkom, za svjež i aromatičan konačni rezultat.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Kako napraviti ovaj desert provjerite u nastavku:

Pita od limuna - sastojci

Za tijesto:

  • 125 g maslaca
  • 95 g šećera u prahu
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • 40 g bademovog brašna
  • 1 jaje (veličina L)
  • 235 g glatkog brašna
  • pola žličice soli

Za nadjev:

  • 180 ml soka limete
  • 60 ml soka limuna
  • korica jedne limete
  • korica jednog limuna
  • 6-7 listova bosiljka
  • 150 g kristalnog šećera
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 4 jaja (veličina L)
  • 4 žumanjka (veličina L)

Pita od limuna - piprema:

    Priprema tijesta:

  1. U velikoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Dodajte ekstrakt vanilije, bademovo brašno, jaje i sve dobro promiješajte.
  3. Umiješajte glatko brašno, sol i zamijesite glatko tijesto.
  4. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na veličinu otprilike 30 cm i stavite u kalup promjera 22 cm. Ravnomjerno ga utisnite na rubove i dno kalupa te izbodite vilicom. Višak tijesta odrežite.
  6. Površinu prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite suhi grah kako biste opteretili tijesto.
  7. Stavite u pećnicu i pecite 20 minuta. Zatim pažljivo uklonite papir i grah te pecite još 10 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
  8. Nakon pečenja ostavite da se ohladi.
  9. Priprema nadjeva:

  10. U lonac ulijte sok limete i limuna, dodajte njihove korice, grubo nasjeckane listove bosiljka, šećer, sol, jaja i žumanjke te sve dobro promiješajte.
  11. Dodajte maslac narezan na kockice i zagrijavajte uz stalno miješanje na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
  12. Maknite s vatre i procijedite kroz gusto sito kako biste dobili glatku kremu.
  13. Izlijte je na pečeno tijesto, ravnomjerno rasporedite i vratite kolač u pećnicu. Pecite 5 minuta kako bi se nadjev lagano stvrdnuo.
  14. . Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se hladi 30 minuta.
  15. Tart ukrasite naribanom koricom limete i listićima bosiljka.

Dobar tek!

Pita od limuna Pita od limuna (Foto: Profimedia)

Ako tražite još ideja za torte, kolače, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

 U nastavku su i još neki recepti za slastice s limunom:

Raspucanci od limuna Ako ovog Božića želite isprobati nešto novo, spremite recept za raspucance s limunom

Kolač od limuna i maka Recept za kolač od maka i limuna koji oduševljava aromom

Mimoza torta Mimoza: Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

Kremasti kolač s limunom Najbolji ljetni kolač s osvježavajućom kremom, gotov je za 15 minuta

Kuglice od kokosa i limuna blogerice Lane Klanac Ako tražite recept za sitne kolače, provjerite ovaj za zdrave kuglice od kokosa i limuna

Pročitaj još
Pročitaj još