Kako biste svojemu božićnom meniju ove godine dodali malo svježine i okusa ljeta, isprobajte recept za kolač od limuna i maka. Neodoljiva slatko-kisela kombinacija razvedrit će vaše okusne pupoljke, a odlična je opcija i za doručak ili uz popodnevni čaj. Upute za izradu ovog svestranog, podjednako i jednostavnog i svečanog deserta, pročitajte u nastavku.
Sastojci za biskvit
- 265 g višenamjenskog brašna
- 80 g maka
- 2 žličice praška za pecivo
- 115 g omekšalog maslaca
- 265 g šećera
- korica 3 limuna
- 3 jaja
- 125 ml soka od limuna
- 60 ml mlijeka
Sastojci za glazuru
- 130 g šećera u prahu
- 2 žlice soka od limuna
Kolač od limuna i maka - priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C, namjestivši pritom rešetku na sredinu.
- Premažite maslacem kalup po želji, a zatim ga obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo.
- U manjoj posudi pomiješajte limunov sok i mlijeko
- U drugoj zdjeli mikserom pjenasto izmiješajte maslac, šećer i koricu limuna.
- Dodajte jaja i tucite dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte pomalo naizmjenično suhe sastojke i limunov sok pomiješan s mlijekom.
- Ulijte smjesu u pripremljen kalup.
- Pecite 1 sat ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se potpuno ohladi na rešetki prije nego što izvadite iz kalupa.
- U zdjeli izmiješajte šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete glazuru glatke teksture.
- Kolač stavite na pladanj za posluživanje i prelijte glazurom.
Inspirirajte se i ostalim receptima čije su glavne zvijezde mak i limun.