Kako biste svojemu božićnom meniju ove godine dodali malo svježine i okusa ljeta, isprobajte recept za kolač od limuna i maka. Neodoljiva slatko-kisela kombinacija razvedrit će vaše okusne pupoljke, a odlična je opcija i za doručak ili uz popodnevni čaj. Upute za izradu ovog svestranog, podjednako i jednostavnog i svečanog deserta, pročitajte u nastavku.

 

Sastojci za biskvit

  • 265 g višenamjenskog brašna
  • 80 g maka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 115 g omekšalog maslaca
  • 265 g šećera
  •  korica 3 limuna
  • 3 jaja
  • 125 ml soka od limuna
  • 60 ml mlijeka

Sastojci za glazuru

  • 130 g šećera u prahu
  • 2 žlice soka od limuna

Kolač od limuna i maka - priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C, namjestivši pritom rešetku na sredinu.
  2. Premažite maslacem kalup po želji, a zatim ga obložite papirom za pečenje.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo.
  4. U manjoj posudi pomiješajte limunov sok i mlijeko
  5. U drugoj zdjeli mikserom pjenasto izmiješajte maslac, šećer i koricu limuna.
  6. Dodajte jaja i tucite dok smjesa ne postane glatka.
  7. Dodajte pomalo naizmjenično suhe sastojke i limunov sok pomiješan s mlijekom.
  8. Ulijte smjesu u pripremljen kalup.
  9. Pecite 1 sat ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se potpuno ohladi na rešetki prije nego što izvadite iz kalupa.
  10. U zdjeli izmiješajte šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete glazuru glatke teksture.
  11. Kolač stavite na pladanj za posluživanje i prelijte glazurom.

Inspirirajte se i ostalim receptima čije su glavne zvijezde mak i limun.

Rolice od maka I doručak i desert: Recept za slasne rolice s makom

Recept za makovnjaču Kraljica zimskih kolača: Recept za mekanu makovnjaču koja dolazi u drugačijem obliku

tiramisu s limunom Tiramisu od limuna: Najlakši recept za ljetnu verziju prefinog kolača

Keksići s glazurom Recept za mirisne keksiće koji uvijek brzo nestaju s tanjura

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju