Prstići
Prstići (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Pripremite mekane prstiće po Natašinom receptu i više ih nikad nećete kupiti u pekarnici

03-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sjećate li se tih slasnih prstića koje smo grickali na velikom odmoru u školi, uz čašu hladnog jogurta?

Gastro-blogerica Nataša Pralica otkrila je recept koji će vam probuditi sve one lijepe uspomene iz djetinjstva. Mekani, mirisni, lagani – idealni su za užinu, doručak ili brzo druženje s prijateljima. Pripremite ih kod kuće, a recept je jednostavan čak i za početnike.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Recept za slance koje smo od milja zvali prstićima pročitajte u nastavku, a na dnu članka možete pronaći i video-recept.

Prstići - sastojci:

za tijesto:

  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 10 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 350 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 1/2 žličice soli

za preljev:

  • 1 žličica soli
  • 2 žličice brašna
  • na vrh žličice praška za pecivo
  • 4 žlice vode
  • ulje za premazati na kraju

Prstići - priprema:

  1. U zdjelu ulijte mlako mlijeko, izmrvite svježi kvasac i dodajte šećer. Sve lagano promiješajte, nije potrebno da stoji. Od brašna odvojite manji dio i stavite sa strane. U preostalo brašno napravite udubinu, dodajte pripremljeni kvasac, ulje i sol te miješajte kuhačom dok se sastojci ne povežu. Dodajte ostatak brašna i rukom umijesite glatko tijesto.
  2. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 1 sat na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i oblikujte loptice. Pokrijte ih krpom dok ih ne budete koristili.
  3. Svaku lopticu tijesta rolajte rukama u valjak dug oko 60 cm. Ponovite s ostalim dijelovima i sve ih priljubite zajedno. Dobivene prstiće podijelite na 4 dijela i složite u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmore oko 30 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 15 minuta.
  4. Dok se prstići peku, pripremite preljev: u zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite prstiće iz pećnice i žlicom ih prošarajte pripremljenim preljevom. Vratite u pećnicu još 5 minuta. Vruće prstiće odmah premažite uljem. Poslužite uz jogurt ili omiljeni napitak i uživajte.

Dobar tek!

Volite grickalice od dizanog tijesta? Na ovom linku možete pronaći još recepata za kiflice.

Još ideja pronađite u nastavku.

Kiflice od bundeve Zamijesile smo kiflice s bundevom i možemo vam reći - jedne su od najfinijih koje smo probale

Kukuruzne kiflice Spremite recept za najfinije kukuruzne kiflice, uopće ih nije problem zamijesiti

Kiflice s jogurtom Recept za kiflice s jogurtom savršene kao prilog, ali i lagani obrok

Ove kiflice mogu biti u slanoj i slatkoj varijanti Recept za najbolje kiflice koje uvijek uspiju, a dižu se tek u plehu

Pročitaj još
Pročitaj još