Prstići
Prstići (Foto: Nataša Pralica)
Zdravlje & prehrana

Pripremite mekane prstiće po Natašinom receptu i više ih nikad nećete kupiti u pekarnici

03-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sjećate li se tih slasnih prstića koje smo grickali na velikom odmoru u školi, uz čašu hladnog jogurta?

Gastro-blogerica Nataša Pralica otkrila je recept koji će vam probuditi sve one lijepe uspomene iz djetinjstva. Mekani, mirisni, lagani – idealni su za užinu, doručak ili brzo druženje s prijateljima. Pripremite ih kod kuće, a recept je jednostavan čak i za početnike.

U trendu Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Uz kavu Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Recept za slance koje smo od milja zvali prstićima pročitajte u nastavku, a na dnu članka možete pronaći i video-recept.

Prstići - sastojci:

za tijesto:

  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 10 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 350 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 1/2 žličice soli

za preljev:

  • 1 žličica soli
  • 2 žličice brašna
  • na vrh žličice praška za pecivo
  • 4 žlice vode
  • ulje za premazati na kraju

Prstići - priprema:

  1. U zdjelu ulijte mlako mlijeko, izmrvite svježi kvasac i dodajte šećer. Sve lagano promiješajte, nije potrebno da stoji. Od brašna odvojite manji dio i stavite sa strane. U preostalo brašno napravite udubinu, dodajte pripremljeni kvasac, ulje i sol te miješajte kuhačom dok se sastojci ne povežu. Dodajte ostatak brašna i rukom umijesite glatko tijesto.
  2. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 1 sat na sobnoj temperaturi. Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Podijelite ga na 4 dijela i oblikujte loptice. Pokrijte ih krpom dok ih ne budete koristili.
  3. Svaku lopticu tijesta rolajte rukama u valjak dug oko 60 cm. Ponovite s ostalim dijelovima i sve ih priljubite zajedno. Dobivene prstiće podijelite na 4 dijela i složite u kalup obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmore oko 30 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 15 minuta.
  4. Dok se prstići peku, pripremite preljev: u zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izvadite prstiće iz pećnice i žlicom ih prošarajte pripremljenim preljevom. Vratite u pećnicu još 5 minuta. Vruće prstiće odmah premažite uljem. Poslužite uz jogurt ili omiljeni napitak i uživajte.

Dobar tek!

Volite grickalice od dizanog tijesta? Na ovom linku možete pronaći još recepata za kiflice.

Još ideja pronađite u nastavku.

Kiflice od bundeve Zamijesile smo kiflice s bundevom i možemo vam reći - jedne su od najfinijih koje smo probale

Kukuruzne kiflice Spremite recept za najfinije kukuruzne kiflice, uopće ih nije problem zamijesiti

Kiflice s jogurtom Recept za kiflice s jogurtom savršene kao prilog, ali i lagani obrok

Ove kiflice mogu biti u slanoj i slatkoj varijanti Recept za najbolje kiflice koje uvijek uspiju, a dižu se tek u plehu

Pročitaj još
Pročitaj još