Mekanim, toplim ili hladnim, prefinim kiflicama mnogi ne mogu odoljeti, a još kad se i ovako lijepo cakle, prava su sreća za oči i nepce. Najljepše mekane kiflice, mekane kao duša, pronašli smo kod blogerice Sandre Blagojević, koja ih je radila po receptu Vukice Mijić, na Instagramu poznate i pod nazivom vukica5.
Mi vam donosimo recept za slane kiflice, a isto tijesto možete puniti i drugim slanim ili slatkim filom po želji – sirom, špinatom, čokoladnim namazom, pekmezom od šljiva, jabukama, jagodama, orasima i šećerom, itd.
Ukus je fantastičan i predivan. Sigurno će vam postati omiljene, poručuje Sandra Blagojević, na Instagramu poznata pod nazivom Blago Sandri.
Kiflice s jogurtom – sastojci:
- 500 g brašna
- 125 ml mlijeka
- 125 ml jogurta
- 1 vrećica suhog kvasca
- 30 g šećera
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- 80 g otopljenog maslaca (margarina)
- prstohvat soli
Za premazivanje kiflica:
- 1 žumanjak
- 1 žlica ulja
Mekane kiflice s jogurtom bit će savršene i tople i hladne (Foto: Instagram@blagosandri)
Kiflice s jogurtom - priprema:
- Zagrijte pola količine mlijeka da bude mlako, pa dodajte žličicu šećera i vrećicu kvasca. Sve to izmiješajte i ostavite 10-ak minuta da odstoji.
- Pomiješajte ostatak mlijeka s jogurtom, zagrijte ga tek toliko da bude mlako. Umutite jaje i bjelanjke, dodajte preostali šećer, mlijeko i jogurt, kao i nabujali kvasac. Brašno i sol sjedinite i postepeno dodajte u smjesu. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Umijesite tijesto i ostavite 60 minuta na toplom da se digne.
- Podijelite dignuto tijesto na 10 do 12 dijelova koje treba oblikovati u loptice. Loptice prekrite krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore.
- Razvucite svaku lopticu ovalno, na jednu polovicu stavite željenu filu, a na drugi dio tijesta isijecite trakice.
- Zarolajte u kiflice i stavljajte u protvan obložen papirom za pečenje. Kiflice ostaviti da se malo dignu, pa ih premažite umućenim žumanjkom i žlicom ulja.
- Pecite kiflice u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva dok ne porumene.
Isprobajte i druge recepte za jela od tijesta sa slanim nadjevom:
Dobar tek!