Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Brze rum-kocke: Recept za sočan kolač koji osvaja i okusom i mirisom

13-05-2023 Piše D.Š.
komentari

Daleko od toga da ne volim isprobavati komplicirane recepte, ali ponekad se ipak zaželimo onih starinskih kolača s jednostavnom i brzom pripremom. Upravo su takve rum-kocke, omiljen biskvitni kolač s preljevom od ruma.

 

Sastojci za biskvit:

  • 5 većih jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g glatkog brašna
  • 2 velike žlice kakaa
  • 2 male žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo dodatnog maslaca i brašna za kalup

Sastojci za preljev:

  • 200 ml vode
  • 200 ml ruma
  • 100 g šećera
U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Priprema rum-kocki:

  1. Kalup za kolač premažite s maslacem i posipajte brašnom. Brašno, kakao, sol i prašak za pecivo zajedno pomiješajte pa prosijajte.
  2. Odvojite bjelanjke od žutanjaka, a bjelanjke stavite u veću posudu. Počnite ih miksati na najvećoj brzini i kad se već zapjene malo po malo dodavati šećer. Kad ste potrošili sav šećer i dobili vrlo čvrsti snijeg, smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte u smjesu jedan po jedan žumanjak. Naposljetku ubacite pripremljenu mješavinu brašna i ostalih sastojaka i sve ih sjedinite kratko miksajući.
  3. Smjesu ubacite u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva te pecite oko 30-ak minuta, sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od kalupa. Izvadite kolač van i pustite da se hladi.
  4. U međuvremenu pripremite preljev. U manju posudu ubacite vodu i šećer, stavite na laganu vatru, miješajte dok se šećer ne otopi i zatim kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre, ubacite rum u šećerni sirup i pomiješajte. Kolač razrežite u kalupu na kocke željene veličine i zatim ga prelijte sirupom. Pustite kolač da miruje nekoliko sati kako bi što bolje upio preljev.

Kocke od lješnjaka Recept za najkremastije kocke od lješnjaka koje će oduševiti ljubitelje izdašnih kolača

Slika nije dostupna Brze kocke s kokosom: Recept za jednostavan i sočan desert

Kolač od griza Jednostavan griz-kolač koji će postati vaš brzi desert za svaki tjedan

Snickers kocke Snickers kocke: Recept za kremasti kolač koji najbolje opisuje riječ savršenstvo

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još