Miris domaćih rajčica, češnjaka i maslinova ulja teško je nadmašiti, a uz ovaj recept za šalšu iz pećnice uživat ćete u punom okusu ljeta bez puno muke, a moguće je čak i da vam kuhinja ostane sasvim čista nakon pripreme šalše.
Nema dugog kuhanja ni miješanja – pećnica će odraditi većinu posla umjesto vas, a ovo bi mogao biti jedan od onih recepata kojima ćete se uvijek vraćati.
Operite rajčice i narežite ih na četvrtine. Češnjeve češnjaka nemojte guliti – pecite ih u ljusci kako ne bi izgorjeli.
Rajčice složite u veliki pleh, rasporedite češnjak po njima, posolite i zalijte maslinovim uljem. Ako rajčice nisu dovoljno zrele i slatke, dodajte šećer. Po želji ubacite i nekoliko listića bosiljka za svježinu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 50–60 minuta. Svakih 20 minuta lagano promiješajte kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.
Nakon pečenja istisnite mekani pečeni češnjak iz ljuski pa sve zajedno usitnite štapnim mikserom do glatke teksture.
Vruću šalšu ulijte u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču. Koristite po potrebi – uz tjesteninu, rižoto ili kao bazu za pizzu.