Šalša
Šalša (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Jednostavni recept za domaću šalšu od rajčice

07-08-2024 Piše L.Š.
komentari

Ljeto nam daruje ukusne plodove zemlje, ali oni kratko traju, stoga ih je najbolje pospremiti u teglice pa u njima uživati tijekom cijele godine.

Sočne rajčice mnogima su omiljeno ljetno voće, a nema ništa ljepše nego jela pripremiti s domaćim umakom koji miriše na ljeto. Stoga s vama dijelimo recept za domaću šalšu od rajčice koji će obogatiti razna jela u mjesecima koju su pred nama.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Radi se o provjerenom receptu za zimnicu koja se lako sprema, a treba tek nekoliko lako dostupnih namirnica.

Umak od rajčice – sastojci:

  • 10 kg rajčice
  • 2 glavice luka
  • 4 žlice soli
  • 5 žlica šećera

Umak od rajčice – priprema:

  1. Rajčice operite, očistite i narežite na komade.
  2. Luk očistite i narežite na četvrtine.
  3. Rajčicu i luk stavite u duboku posudu, dodajte sol i šećer (količinu po vašem ukusu) pa kuhajte oko tri sata na laganoj vatri. Što se duže kuha, bit će gušća. 
  4. Nakon tri sata kuhanja, kora će se sasvim odvojiti od rajčice.
  5. Štapnim mikserom izmiksajte smjesu, a potom procijedite kroz sitno sito kako biste se riješili ostataka kore i koštica. Ako vam ne smetaju koštice, ovaj korak možete preskočiti.
  6. Procijeđeni umak vratite na vatru i pustite neka još jednom zakuha.
  7. Pomoću lijevka ulijte vrući umak u tople staklene boce.
  8. Tegle položite na poklopac (okrenite naopako) pa pustite da se umak tako ohladi.

Provjerite i naš recept za domaći ajvar. 

U nastavku možete pronaći još recepata za zimnicu. 

Šalša Smjesu možete blendati za glatki umak, a ako želite grublju šalšu, možete prekočiti taj korak (Foto: Living4media)

Kiseli krastavci Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca Pekmez od smokvi Bez adtiva: Jednostavan recept za pekmez od smokvi Džem od borovnica Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica Džem od marelica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka Džem od jagoda Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda

Pročitaj još
Pročitaj još