Kombinacija griza i višanja bila je dobro poznata i našim bakama koje su bile jako vješte u pripremanju ove tradicionalne slastice.
Jedan takav, starinski i provjereni recept s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit, s bloga Od slatkoga slađe. Njezin recept za savijaču s višnjama je tako dobar i jednostavan, a osvojit će vas na prvu jer baš miriše na djetinjstvo.
Savijača s višnjama i grizom – sastojci:
- 600 – 700 g višanja iz kompota
- 100 g griza
- 80 – 100 g šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mineralne vode
- 500 g kora za savijače
- 1-2 žlice šećera za posipanje
Savijača s višnjama i grizom – priprema:
- Pećnicu uključite na 200 stupnjeva.
- Višnje ( svježe, iz zamrzivača ili kompota) pomiješajte s grizom i šećerom. Ostavite sa strane.
- Pomiješajte ulje i mineralnu vodu.
- Odvojite kore – četiri puta po tri kore tako da dobijete četiri savijače koje sadrže tri lista.
- Koru premazati uljem i vodom, posuti prstohvatom šećera pa poklopiti korom. Ponoviti postupak i s drugom korom, a na treću staviti smjesu s višnjama pa uviti. Ponoviti postupak sa svim korama.
- Složiti na pleh obložen masnim papirom, premazati uljem i vodom pa posuti šećerom.
- Peći u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta.
Inspiraciju za ovaj ukusni recept pronašli smo na blogu Od slatkoga slađe, a u nastavku pronađite još ideja za jednostavne i brze slastice.
Dobar tek!