Štrudla s lješnjacima – sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 3 žlice šećera
- 250 ml toplog čaja od kamilice
- 1 paket vanilin šećera
- pola žličice soli
- 150 ml ulja
- korica jednog limuna
Za nadjev:
- 2 puta po 200 g prženih lješnjaka
- 2 puta po 3 žlice šećera
- 2 puta po dvije žlice pekmeza od marelice ili naranče
- malo tople vode
Štrudla s lješnjacima – priprema:
- Skuhajte čaj od kamilice i ostavite ga da se malo prohladi. U topli čaj stavite po žlicu šećera, brašna i pola kockice kvasca. Ostavite da se kvasac aktivira.
- Za to vrijeme u posudu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol, naribanu koricu limuna, ulje i na kraju aktivirani kvasac. Zamijesiti glatko tijesto, pokriti ga krpom ili folijom i ostaviti sat vremena na toplom.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Od ove količine tijesta nastat će dvije štrudle.
- U mljevene pržene lješnjake dodajte dvije pune žlice pekmeza marelice i šećer pa postupno dodavajte po žlicu tople vode kako biste dobili gustu smjesu (nalik pasti). Ne treba dodavati puno vode jer nadjev treba ostati gust.
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Radnu površinu pospite brašnom pa razvucite tijesto na pola centimetra debljine. Premažite tijesto nadjevom, ali ostavite oko centimetar nepremazanog tijesta na krajevima. Savijte krajeve prema unutra pa zarolajte štrudlu.
- Štrudle pokrijte krpom pa ostavite još pola sata na toplom.
- Poprskajte ih vodom pa pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ako prebrzo porumene, pokrijte ih folijom pa pecite do kraja.
Posna štrudla od lješnjaka i čaja blogerice Jelene Marić (Foto: Instagram@Jelena Maric)
Savjet: Umjesto lješnjaka možete koristiti mak ili orahe. U tom slučaju bolje paše pekmez od šljiva.
Recept za mirisnu štrudlu s lješnjacima i čajem s nama je podijelila Jelena Marić, a pratitelji na njezinu profilu govore da je čarobna te da više ne rade štrudle po drugim receptima. Još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu na Instagramu i u nastavku.
Dobar tek!