Iskoristite obilje svježih proizvoda na tržnicama i u trgovinama te pripremite ukusan, a jednostavan ljetni ručak za cijelu obitelj.

Isprobajte kremastu tjesteninu u umaku od paprike koja se sprema u kratkom vremenu od tek nekoliko svakodnevnih namirnica.

Sastojke za umak prvo prepirjajte na nešto domaćeg maslinovog ulja, a onda smućkajte u fin umak uz pomoću blendera ili sjeckalice za povrće. Ako ne podnosite ljutu hranu, nemojte stavljati čili papričicu u umak već je zamijenite s nešto crvene paprike u prahu.

Ako želite povećati proteinsku vrijednost jela, umjesto pšenične tjestenine upotrijebite onu od slanutka ili leće koja obiluje bjelančevinama.

Sastojci za tjesteninu u umaku od paprike:

  • 400 g sušene tjestenine po želji
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 velike crvene paprike
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 čili papričica
  • 1-2 žlice ekstrakta rajčice
  • 1 žlica maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • naribani sir za posluživanje

Priprema tjestenine u umaku od paprike:

  1. Papriku operite, očistite i narežite na tanke trake. Očistite i luk i narežite na trake.
  2. Na malo maslinova ulja prepirjajte papriku i luk dok ne omekšaju i ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju po rubovima. Posolite i popaprite po želji.
  3. U tavu s povrćem dodajte i nasjeckani češnjak te čili papričicu (ako koristite) te pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  4. Dodajte koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte. Pirjate oko jedne minute.
  5. Pažljivo prebacite vruće pirjano povrće u dobar blender ili sjeckalicu povrća. Dodajte vrhnje za kuhanje i pulsirajte dok ne dobijete glatki umak.
  6. Stavite kuhati tjesteninu u vruću vodu prema uputama na pakiranju proizvoda.
  7. Vratite umak u tavu i dodajte žlicu maslaca. Miješajte dok se maslac ne rastopi.
  8. U umak dodajte tjesteninu kuhanu al dente i nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješajte sve zajedno dok se okusi ne sljube, a umak ne zalijepi za tjesteninu. Posolite i popaprite po potrebi.
  9. Poslužite odmah s naribanim sirom po želji i sezonskom salatom.

Isprobajte i ove recepte od tjestenine:

Proljetna tjestenina pasta primavera Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom

Tjestenina iz jednog lonca Proteinska tjestenina: Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

Zapečeni špageti carbonara Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju