Pasta primavera (ilustrativna fotografija)
Pasta primavera (ilustrativna fotografija) (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom

21-03-2022 Piše S.L.
komentari

Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka.

Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi diljem svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.

U pastu primavera obično idu klasične proljetne namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna.

Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.

Sastojci za pastu primavera:

  • 300 g sušene tjestenine
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 250 g šparoga
  • 150 g cherry rajčica
  • 125 g graška
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 45 g naribanog parmezana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 limun
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan po želji
  • svježi bosiljak za posluživanje
  • maslinovo ulje

Priprema paste primavera:

  1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
  2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada povrće omekša dodajte narezane tikvice i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i popaprite i uklonite povrće s tave.
  3. U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i koricu jednog organskog limuna.
  4. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije žlice limunova soka i grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije minute.
  5. Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te nasjeckanih cherry rajčica. Sve zajedno začinite sa svježe naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima bosiljka.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Isprobajte i ove lagane recepte:

Polpete od graška Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

Slika nije dostupna Recept na čaše: Salata od krumpira s povrćem koja je dostojna zamjena tjestenini

Slika nije dostupna Danas ne kuhamo ni pod razno: Brzi recept za proteinski zamotuljak od samo 10-ak kuna

Slika nije dostupna Recept za ljetno varivo s graškom i mrkvicom koje bi pohvalile i naše bake

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još