Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka.

Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi diljem svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.

U pastu primavera obično idu klasične proljetne namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna.

Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.

Sastojci za pastu primavera:

  • 300 g sušene tjestenine
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 250 g šparoga
  • 150 g cherry rajčica
  • 125 g graška
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 45 g naribanog parmezana
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 1 limun
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan po želji
  • svježi bosiljak za posluživanje
  • maslinovo ulje

Priprema paste primavera:

  1. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju.
  2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada povrće omekša dodajte narezane tikvice i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i popaprite i uklonite povrće s tave.
  3. U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i koricu jednog organskog limuna.
  4. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije žlice limunova soka i grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije minute.
  5. Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te nasjeckanih cherry rajčica. Sve zajedno začinite sa svježe naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima bosiljka.

Isprobajte i ove lagane recepte:

Polpete od graška Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

Slika nije dostupna Recept na čaše: Salata od krumpira s povrćem koja je dostojna zamjena tjestenini

Slika nije dostupna Danas ne kuhamo ni pod razno: Brzi recept za proteinski zamotuljak od samo 10-ak kuna

Slika nije dostupna Recept za ljetno varivo s graškom i mrkvicom koje bi pohvalile i naše bake

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju