Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni cheesecake koji se umjesto od sira radi od indijskih oraščića i kokosova mlijeka te ulja, a koji se može poslužiti s voćem po želji.
S obzirom na to da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora se peći. Najteži je pak zadatak čekanje da se kolač ohladi i bude spreman za posluživanje.
Sastojci za lažni cheesecake:
Za podlogu:
200 grama mekanih datulja bez koštica
120 grama oraha
Za nadjev:
250 grama indijskih oraščića
150 grama javorova sirupa ili agavea
150 ml kokosova mlijeka
80 ml rastopljenog kokosova ulja
1 limun
Priprema:
1. U dobrom blenderu ili sjeckalici za povrće usitnite orahe da se pretvore u prah.
2. Izvadite orahe iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite datulje bez koštica i pulsirajte dok ne dobijete pastu.
Ako na raspolaganju nemate mekane datulje, iskoristiti možete i sušene, samo ih pola sati prije pripreme kolača namočite u toploj vodi da omekšaju, a potom ih ocijedite od viška vode.
3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od datulja dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu. Ako vam je smjesa presuha, dodajte još malo datulja. Ako je prevlažna, dodajte još smrvljenih oraha.
4. Utisnite smjesu u lim za pečenje po želji (pravokutni, kockasti ili kalup za torte) u koju ste prethodno stavili masni papir za pečenje. Stavite u hladnjak na hlađenje dok ne pripremite smjesu.
5. Indijske oraščiće namočite u čistoj vodi večer prije pripreme recepta. Ako ste to zaboravili učiniti, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.
6. Ocijedite vodu od namočenih indijskih oraščića i izblendajte ih u kremu zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlijekom, sokom jednog iscijeđenog limuna i agaveom ili javorovim sirupom. Konzumirate li med, možete i njime zasladiti kolač.
7. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite s voćem ili komadićima sušenog kokosa.
8. Stavite u hladnjak na četiri do šest sati da se lažni cheesecake stisne.
9. Poslužite ohlađeno. Dobar tek!