Jeste li probali napuniti paprike umakom od mljevene puretine i šampinjona pa ih zapeći u pećnici? Probajte, i ne zaboravite na kraju dodati mozzarellu.

Kako u ovom aromatičnom jelu nema riže (koja se uvijek nekako nađe u nadjevima kad se na bilo koji način pune paprike), nema ni krušnih mrvica, odnosno nema nikakvih složenih ugljikohidrata, ove su zapečene punjene paprike idealne za sve koji slijede prehranu sa smanjenim unosom ugljikohidrata.

Da se točnije izrazimo, ove gurmanske paprike itekakav su prijatelj vaše vitke linije! Složite ih začas i uživajte bez grižnje savjesti u zdravom i finom obroku.

Sastojci:

4-5 svježih paprika (crvena, žuta, zelena)
500 g mljevene puretine
250 g mozzarelle
1 srednje velika glavica luka
2 režnja češnjaka
250 g baby šampinjona
200 g konzervirane sjeckane ili pasirane rajčice
5 grančica timijana
1 mala čili papričica
50 g ribanog parmezana
sol, maslinovo ulje

Priprema:

1. Paprike prerežite po pola, očistite ih od koštica, operite i posušite kuhinjskim ubrusom pa ih premažite maslinovim uljem. Stavite ih u posudu za pečenje, lagano posolite pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite ih oko 25 minuta. Potom ih izvadite iz pećnice, a u posudu u kojoj su se pekle paprike iscijedite vodu koju su paprike pustile tijekom pečenja.

2. Dok se paprike peku, pripremite umak: sitno sjeckani luk pirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte mu sitno kosani češnjak i čili papričicu, pustite minutu da češnjak zamiriše te potom dodajte mljevenu puretinu. Dobro je usitnite kuhačom kako bi se pretvorila u mrvičastu masu. Pirjajte 10 minuta. Potom dodajte timijan i baby šampinjone koje ste očistili četkicom i prerezali popola, sve lagano posolite.

Nakon 5 minuta dodajte sjeckanu ili pasiranu rajčicu i pustite da se umak krčka dok ne ispari sva tekućina (oko 10 minuta). Ugasite vatru, izvadite papričicu i dodajte sitno ribani parmezan. Sve dobro izmiješajte.

3. Svaku polovicu paprike napunite pripremljenim umakom i vratite natrag u pećnicu na 10 minuta.

4. Mozzarellu ocijedite i natrgajte na sitnije komadiće. Izvadite paprike iz pećnice, pospite ih mozzarellom i vratite u pećnicu na 5 minuta kako bi se mozzarella fino rastopila.

5. Poslužite odmah uz zdjelu sezonske salate.

Ako guglate termin „ketogena dijeta“, nećete naići samo na ove zapečene paprike, već i na fritatu s povrćem i sirom koju ćete s guštom pripremati za doručak, ručak i večeru.

Paprika se smjestila i na jedan od 5 šarenih tanjura s finim zalogajima, otkrijte u kojoj zdravoj i za liniju pogodnoj kombinaciji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju