Drugog svibnja davne 1729. godine rođena je Katarina II. Velika, ruska carica poznata kao jedna od najmoćnijih vladarica svih vremena. Tijekom njezine vladavine Rusija je stekla velik teritorij na crnomorskoj obali, svladala poljske ustanke i tako postala dominantna sila istočnog i jugoistočnog dijela Europe. Kao predvodnica prosvijećenog apsolutizma u Rusiji, Katarina je nastojala svojem carstvu pružiti europski tretman putem brojnih reformi.

Život Katarine II. Velike obavijen je mnogim tajnama te ni danas, više od 220 godina nakon Katarinine smrti, ne prestaje kopkati javnost.

Ime joj nije bilo Katarina, a nije čak ni bila Ruskinja


Međutim, najveća ruska vladarica nije čak ni bila Ruskinja. Katarina Velika rođena je kao njemačka princeza Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst. Zahvaljujući snažnim vezama koje je imala njezina majka, mlada Sophie mogla je birati između desetaka prosaca iz svih krajeva Europe.

Katarina II. Velika prvotno je utemeljila privatnu školu za djevojčice iz viših društvenih slojeva, a kasnije je otvorila besplatne škole diljem Carstva za svu djecu

Kako ju je majka cijeli njezin život pripremala za dobar brak, odmah je upala u oči ruskoj kraljici Elizabeti, koja je svog nećaka Petra odabrala kao nasljednika, a u Sophie vidjela njegovu idealnu partnericu. Tako se s navršenih 16 godina Sophie udala u rusku obitelj Romanov i uzela novo ime Ekatarina (Katarina).

Uvijek bi dobila ono što je htjela


Katarina je bila vrlo mudra i znala je kako stvari okrenuti u svoju korist, ali i u korist cijelog ruskog naroda. Vidjevši kako njezin suprug srlja u propast brzim okončanjem ratova s Pruskom, što Rusima nije bilo ni najmanje drago, uzela je stvar u svoje ruke.

Slika nije dostupna Nadježda Krupskaja: Revolucionarka nježnog srca posvećena učenju i obrazovanju

Prepoznala je priliku i nekoliko mjeseci kasnije, nakon abdikacije svoga supruga potpomognute pritiskom naroda, sjela je na prijestolje kao samostalna ruska carica. Iako su u to vrijeme dvorom kružile glasine da nijedno njezino dijete nije muževo, pa čak ni nasljednik, to ju nije omelo u vladanju svijetom.

Drugog svibnja 1729. godine rođena je ruska carica Katarina II. Velika Drugog svibnja 1729. godine rođena je ruska carica Katarina II. Velika (Foto: WENN/Cover Images)

Unaprijedila je kulturni život Rusije


U početnom periodu Katarinine vladavine Rusko Carstvo u očima ostatka svijeta bilo je vrlo nazadno. Ona je čvrsto odlučila to promijeniti prosvjetiteljskim reformama, koje su napose uključivale rad na umjetnosti i edukaciji. Prvotno je utemeljila privatnu školu za djevojčice iz viših društvenih slojeva, a kasnije je otvorila besplatne škole diljem Carstva za svu djecu.

Beba 10 najljepših dječjih imena koja smo od Rusa trajno posudili

Jednako je tako sponzorirala brojne kulturne projekte, napisala nekoliko libreta za opere, skupljala umjetnine i razmjenjivala pisama s Voltaireom i Denisom Diderotom, pozivajući ih u Rusiju. Štoviše, upravo je Diderot bio taj koji joj je nadjenuo nadimak Katarina Velika.

Katarinina ostavština u Zagrebu
Prošle godine, na 50. godišnjicu prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba, Galerija Klovićevi dvori u suradnji s ruskim Muzejom Ermitaž pripremila je jednu od najzanimljivijih izložba na ovim prostorima.

Šetajući Klovićevim dvorima, posjetitelji su mogli doživjeti dašak vremena neponovljive carice Katarine uživajući u zbirci njezinih osobnih predmeta, umjetničkih djela i predmeta iz svakodnevnog života koje je marljivo skupljala i time dala temelje osnivanju današnjeg Ermitaža.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju