Štinjača je žlijezda koju se naziva energetskom centralom organizma i regulator je rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam, a vrlo je važno održavati je zdravom.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače. Od toga njih 20 posto stanovnici su Europe.

Kada se govori o funkcijskim disbalansima štitnjače, odnosno poremećajima rada štitnjače, razlikuju se dva stanja:

1. Hipotireoza - smanjena funkcija štitnjače

2. Hipertireoza - pojačana funkcija štitnjače

Budući da hormoni štitnjače reguliraju metabolizam cijelog tijela, njihovo pojačano ili smanjeno lučenje može uzrokovati različite probleme, od kojih neki mogu biti ozbiljniji.

U porastu je tako broj osoba s dijagnozom karcinoma štitnjače, a endokrinolog, doktorica Kristina Kljajić Babić, kaže da je razlog tome sve veća dostupnost dijagnostičkih pretraga, primjerice ultrazvuka štitnjače kojim se mogu uočiti čvorovi promjera svega dva ili tri milimetra.

No, doktorica kaže i da s druge strane treba naglasiti da nije porasla incidencija smrtnosti od karcinoma štitnjače, odnosno sama smrtnost od karcinoma nije porasla, nego je čak u padu.

KAKO NAPRAVITI SAMOPREGLED?

Kako bi se očuvalo zdravlje štitnjače, odnosno kako do svih tih bolesti ne bi došlo, važno je na prvo mjesto staviti prevenciju.

Na razvoj bolesti štitnjače ne moraju, ali i mogu utjecati naše životne navike kao što su nekvalitetna prehrana, pušenje, izloženost stresu i slično.

Osim što biste trebali pripaziti na sve to, preventivno možete djelovati i tako da napravite samopregled štitnjače.

Za pregled koji je objasnila mag. educ. reh. Marija Škes iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", potrebni su vam ogledalo i čaša vode.

Stanite ispred ogledala, malo zabacite glavu i popijte malo vode.

Dok gutate, prstima pokušajte osjetiti postoji li negdje oteklina.

Ako primijetite bilo što sumnjivo tijekom samopregleda ili ako općenito sumnjate da imate neku od bolesti štitnjače, svakako se obratite liječniku kako bi se napravile krvne i ostale potrebne pretrage i kako bi se što prije krenulo u proces liječenja.

Pogledajte i zalogaj uz koji će štitnjača bolje raditi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju