No, postoji jednostavan trik koji može spriječiti pucanje jaja i dodatno vam olakšati njihovo guljenje, čak i ako se radi o jako svježim domaćim jajima koje je inače teško guliti bez da se raspadnu.
Kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja?
Postoji nekoliko savjeta i trikova kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja. Prije svega, važno je da su jaja svježa. Kako biste bili sigurno da ste kupili svježa jaja, isprobajte trik s vodom koji će vam pomoći da jajima odredite starost.
Također, trebate paziti na temperaturu, ne smijete pretrpati lonac i bolje je uzeti smeđa jaja jer je bijela ljuska puno krhkija. Klikom na ovaj lik provjerite još savjeta kako da jaja ne popucaju.
Osim ovih trikova, postoji još jedan koji će smanjiti šansu da jaja popucaju tijekom kuhanja.
Radi se o limunovom soku. Limunov sok je prirodna kiselina koja omekšava ljusku. Kada se doda u vodu dok se jaja kuhaju, limun pomaže učvrstiti bjelanjak unutar jaja i sprječava njegovo curenje ako ljuska slučajno i napukne. Osim toga, olakšava guljenje jaja nakon kuhanja jer smanjuje prianjanje membrane uz bjelanjak.
Kako koristiti limunov sok?
- Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.
- Dodajte 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka u vodu.
- Stavite lonac na vatru i kuhajte jaja kao i obično – ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja.
- Nakon kuhanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.
Provjerite i kako izbijeliti jaja octom.
U nastavku možete pronaći ideje za ukrašavanje pisanica ovog Uskrsa.