Kiselina pomaže da ljuska ne popuca i da omekša
Kiselina pomaže da ljuska ne popuca i da omekša (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Jaja su vam popucala? Evo kako smanjiti šansu da se to dogodi

07-04-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da jaja tijekom kuhanja popucaju. Osim što se bjelanjak izlije u vodu i jaje izgubi oblik, takva jaja ne možemo ukrasiti za Uskrs.

No, postoji jednostavan trik koji može spriječiti pucanje jaja i dodatno vam olakšati njihovo guljenje, čak i ako se radi o jako svježim domaćim jajima koje je inače teško guliti bez da se raspadnu.

Kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja?

Postoji nekoliko savjeta i trikova kako da jaja ne popucaju tijekom kuhanja. Prije svega, važno je da su jaja svježa. Kako biste bili sigurno da ste kupili svježa jaja, isprobajte trik s vodom koji će vam pomoći da jajima odredite starost.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Također, trebate paziti na temperaturu, ne smijete pretrpati lonac i bolje je uzeti smeđa jaja jer je bijela ljuska puno krhkija. Klikom na ovaj lik provjerite još savjeta kako da jaja ne popucaju. 

Osim ovih trikova, postoji još jedan koji će smanjiti šansu da jaja popucaju tijekom kuhanja.

Radi se o limunovom soku. Limunov sok je prirodna kiselina koja omekšava ljusku. Kada se doda u vodu dok se jaja kuhaju, limun pomaže učvrstiti bjelanjak unutar jaja i sprječava njegovo curenje ako ljuska slučajno i napukne. Osim toga, olakšava guljenje jaja nakon kuhanja jer smanjuje prianjanje membrane uz bjelanjak.

Kako koristiti limunov sok?

  1. Stavite jaja u lonac i prelijte ih hladnom vodom.
  2. Dodajte 2 do 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka u vodu.
  3. Stavite lonac na vatru i kuhajte jaja kao i obično – ovisno o tome želite li meko ili tvrdo kuhana jaja.
  4. Nakon kuhanja, jaja kratko isperite u hladnoj vodi.

Jaja Manja je šansa da će popucati smeđa jaja nego bijela (Foto: Shutterstock)

Provjerite i kako izbijeliti jaja octom. 

Meko kuhano jaje na tostu Konačno odgovor: Koliko je zapravo jaja dobro pojesti tjedno?

U nastavku možete pronaći ideje za ukrašavanje pisanica ovog Uskrsa. 

Tulipani od jaja Ne mučite se i ne trošite puno novca, u dva poteza napravite najefektniju dekoraciju za Uskrs Za ova predivna jaja trebat će vam samo flomaster Preslatke pisanice za koje vam treba samo flomaster Pisanice kuhane u crnom vinu bit će ljubičaste sa šljokicama, a bijelome možete dodati jestivu boju i tako bilo koju boju prirodno posuti šljokicama Pisanice s karakterom: Obojite jaja u vinu i uživajte u svjetlucavom rezultatu Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Bojenje jaja sodom i octom Kako jednostavno obojiti pisanice sodom bikarbonom i octom? Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još