Namirnica koju uvijek imamo u hladnjaku spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umjetničkih uskrsnih sličica. Ipak osim nedoumice koliko jaja tjedno smijemo pojesti, jer znanstvenici dijele podijeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnim učincima na tijelo, brojne svako toliko muči kako prepoznati koliko je jaje svježe. U tomu pomaže mali trik za koji vam je potrebno par sekundi vremena, a koji spašava jaje od bacanja ili probavu od neželjenih problema

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost i valjanost najteže prepoznati jer njegov sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon poznatog nam isteka roka trajanja. Kako bi utvrdili njegovu svježinu pomaže vrlo jednostavan test. Za njega vam je potrebno tek nekoliko sekundi vremena, prozirna staklena duboka zdjela i obična voda.

Postupak:

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.

Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje
Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potoni na samo dno i ostane ležati nepomično.

2. Tjedan dana staro jaje

Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.

>> 5 prirodnih 'tempera' za najljepša uskrsna jaja

3. Tri tjedna staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.

4. Staro jaje

Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju