Predivan cvijet nalik na ljiljan, ali puno lakši za održavanje i s prekrasnim bojama i šarama zasigurno će vas osvojiti, kao i vaše vrtove i domove.

Galerija Dnevni ljiljan Dnevni ljiljan Dnevni ljiljan +7 Dnevni ljiljan uspijevat će i u posudi

Dnevni ljiljan ili graničica, latinskog naziva hemerocallis, lijepa je trajnica s egzotičnim cvijetom nalik ljljanovom, a svoje ime duguje sličnosti s ljiljanom, ali i činjenici da nakon što se otvori, traje samo jedan dan.

Međutim, novi šareni cvjetovi vrlo brzo zamjenjuju jedan drugoga, a uveseljavat će vas svojim bojama od početka lipnja pa sve do rujna.

Dnevni ljiljani vrlo su otporni i lako se uzgajaju. Rastu na većini tala, lako ih je održavati, ne smeta im većina štetočina i bolesti, a Iako preferiraju vlagu, također su otporni i na sušu. Odlično se slažu s drugim trajnicama te zajedno još bolje uspijevaju. Neke su sorte čak i mirisne pa im to još više dodaje na ljepoti i šarmu.

Dnevni ljiljan može imati predivne šare Dnevni ljiljan može imati predivne šare (Foto: Living4media)

Najbolji uvjeti za uzgoj dnevnih ljiljana su vlažna, plodna i dobro drenirana tla izložena sunčevoj svjetlosti. Manje sorte također se mogu uzgajati i u posudama.

Kada sadite biljku uzgojenu u posudi, dodajte mnogo organske tvari (kao što je vrtni kompost ili dobro istrunulo gnojivo) u rupu za sadnju. Osigurajte da je baza biljke u ravnini s vrhom tla.

Ako sadite lukovice, potrebno je posaditi ih u posude napunjene višenamjenskim kompostom i uzgajati u hladnijem mjestu, bez izravnog sunca. Kad se nakon nekoliko mjeseci obilno oliste, mogu se posaditi u vrt.

Manje sorte dnevnih ljiljana dobro rastu u posudama napunjenim višenamjenskim kompostom bez treseta.

Dnevni ljiljan uspijevat će i u posudi Dnevni ljiljan uspijevat će i u posudi (Foto: Living4media)

Bonus savjeti za njegu dnevnih ljiljana

  • Na proljeće ih malčirajte vrtnim kompostom, to će zadržati vlagu u tlu koja im je potrebna.
  • Dobro ih zalijevajte tijekom sušnih razdoblja.
  • Tijekom toplijih razdoblja zalijevajte ih redovito, ali umjereno.
  • Možete odrezati cijelu biljku u jesen, ali ako ne izgleda previše neuredno, pričekajte do proljeća.

Ako želite još savjeta za brigu o lijepom vrtnom cvijeću, pročitajte sve posebnosti divnih božura, ali i kako brinuti o skromnim i raskošnim hortenzijama. 

Dnevni ljiljan - 3 Dnevni ljiljan - 3 (Foto: Living4media)

10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Ljetno cvijeće

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju