Prema statistikama, svaka sedma trudnoća završi spontanim pobačajem, a u svijetu se svake godine dogodi više od 20 milijuna spontanih pobačaja. Poražavajuće je to što se ženama i dalje nameće osjećaj krivnje zbog ovog gubitka i ignoriraju se posljedice koje spontani pobačaj ostavlja na mentalno zdravlje žena, a ne samo fizičko.

Te posljedice su još teže za žene koje više puta dožive spontani pobačaj, a jedna od onih koja je doživjela tu traumu je i Sharon Stone.

Slavna 64-godišnja glumica nikad nije skrivala svoju borbu s neplodnošću te je već nekoliko puta javno govorila o svojim spontanim pobačajima, a sada je otkrila kako ih je doživjela devet puta.

Mi žene nemamo gdje raspravljati o dubini ovog gubitka. Ja sam izgubila devetero djece putem spontanih pobačaja. To nije mala stvar, ni fizički ni emocionalno, ali tjera nas se da se osjećamo kao da kroz sve to moramo proći same i potajno, s nekim osjećajem neuspjeha. Umjesto da dobijemo suosjećanje, empatiju i iscjeljenje koje nam je toliko potrebno. Briga za žensko zdravlje postala je u najmanju ruku mlitava otkako je prepuštena muškoj ideologiji, zapravo i neuka, ali i nasilno opresivna, napisala je Sharon na Instagramu.

Sharon Stone sa sinom Roanom u Cannesu Sharon Stone sa sinom Roanom u Cannesu (Foto: Guliver Images)

Napravila je to potaknuta pričom Pete Murgatroyd, supruge poznatog ukrajinskog plesača Maksa Chmerkovskog, koja je javno podijelila svoja iskustva sa spontanim pobačajima. Peta je prvi doživjela 2020. godine, u petom tjednu trudnoće. Bila sam u šoku jer se to dogodilo tako iznenada. Ušetala sam u trgovinu u sve samo počelo događati. Bila sam prestravljena. Govorila sam sama sebi da će sve biti u redu, ali negdje duboko u sebi znala sam što se događa. Sjedila sam toaletu trgovine i jecala. To je nešto s čime ću živjeti do kraja svog života, tim osjećajem da znam što se događa i ne mogu napraviti ništa da to zaustavim.

Plišani medvjedići "Nije bilo suđeno"... Rečenice koje se ne smiju reći osobi koja je izgubila bebu

Bilo me sram, osjećala sam neugodu i nisam znala kako uopće izgovoriti rečenicu: 'Imala sam spontani pobačaj'. Trebalo mi je mnogo vremena da se naučim nositi s tom traumom. Mjeseci i mjeseci plakanja u krevetu, plakanja pod tušem. Pitala sam se što sam krivo napravila. Ja sam netko tko se ponosi svojim zdravim životom. Vježbam svaki dan. Ali naposljetku sam shvatila da to ne mora imati nikakve veze s reproduktivnim sustavom, ispričala je Peta u intervjuu za magazin People.

Slika nije dostupna Prate ga brojne zablude: Gotovo svaka deseta žena u svijetu doživi pobačaj

Peta i Maks imaju sinčića Shaija kojem žarko žele podariti brata ili sestricu pa su krenuli u postupak umjetne oplodnje.

Sharon se nakon niza teških gubitaka odlučila na posvajanje i danas je presretna majka trojice sinova, 22-godišnjeg Roana, 17-godišnjeg Lairda i 16-godišnjeg Quinna.

Sharon Stone sa sinom Lairdom 2015. godine Sharon Stone sa sinom Lairdom 2015. godine (Foto: Guliver Images)

Saznala sam da ću postati roditelj na dan kada sam izgubila svoje dijete. Bila je 2000. godina, a moj tadašnji suprug i ja prošli smo kroz seriju razarajućih kasnih spontanih pobačaja. Prilikom našeg posljednjeg pokušaja da prirodnim putem dobijemo dijete morala sam proći kroz bolnu operaciju i 36 sati trudova nakon kojih sam na svijet donijela mrtvorođenče. Na povratku kući iz bolnice, u jednom od najcrnjih trenutaka u mom životu, dobila sam poziv od svog posrednika za posvojenje. Osjećala sam se kao da mi je Bog bacio pojas sa spašavanje.

Slika nije dostupna Kako sam nakon višestrukih spontanih pobačaja napokon rodila

Šest tjedana kasnije, preko telefona sam slušala kako se rađa moj sin Roan, u skladu s uvjetima našeg zatvorenog posvajanja. Od trenutka kad sam ga primila u ruke, bila sam zadivljena. Danas sam samohrana majka trojice posvojenih sinova i njihov odgoj je jedna od mojih najvećih životnih privilegija. Nakon posvajanja shvatiš da bilo koje dijete može biti tvoje dijete. Nakon toga više nikad ne gledaš svijet na isti način, zaključila je Sharon.

Sharon Stone sa sinom Quinnom 2013. godine Sharon Stone sa sinom Quinnom 2013. godine (Foto: Guliver Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju