Jaje na oko, tvrdo kuhano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovito se nalaze na našim jelovnicima, no koji je od njih uistinu najzdraviji i pruža najbolje od bogatstva ove svakodnevne namirnice?

Iako je priprema jaja dugo bila predmet brojnih rasprava i pitanja o tome trebaju li se ona uopće konzumirati s obzirom na navodnu visoku razinu kolesterola, posljednjih se godina zna da djeluju upravo suprotno – konzumacija jaja za doručak čak potiče i mršavljenje jer obiluju bjelančevinama koje zasićuju i sprječavaju prejedanje u ostatku dana, što je potvrdilo i istraživanje objavljeno u časopisu International Journey of Obesity.

Khachapuri Khachapuri: Recept za prefine slane pogačice sa sirom i jajima

Osim toga, jaja su izvrstan izvor vitamina B skupine, vitamina D, luteina koji sprječava makularnu degeneraciju (degeneraciju žute pjege), kolina koji osigurava normalno funkcioniranje svih stanica u mozgu, kao i aminokiselina koje su same po sebi bjelančevine.

No koji je način njihove pripreme ujedno i onaj koji osigurava unošenje svih ovih vitamina i minerala u naš organizma?

Shakshuka Gotov za čas! Recept za shakshuku – brzi ručak s jajima i rajčicom

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana. Kuhanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže razinu bjelnačevina u njima za čak 40 posto, zbog čega se i osjećamo vrlo sitima.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se njihova razina vitamina i antioksidanata, te se ujedno aktivira razina kolesterola u njima, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Fina proljetna salata Što manje kuhanja: Fina proljetna salata od ostataka s uskrsnog stola

Spomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje bjelanjka i žumanjka u vruću, ali ne kipuću vodu i kuhanje do 3 minute. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate sol jer će ona uzrokovati razvodnjavanje bjelanjka.

Kada je bjelanjak potpuno tvrd, a žumanjak još tekuć i prekriven tankim slojem koji ga drži na okupu, znat ćete da je jaje gotovo i spremno za konzumaciju.

Nije li poširanje jaja vaš odabir, stručnjaci se slažu da se gotovo jednaka količina vitamina i minerala sačuva i kada je riječ o tvrdo kuhanim jajima.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju