Iako se ne biste trebali previše opterećivati pripremama za goste, možda će vas zanimati rezultati analize onoga što ti gosti prvo primijete kada dođu u vaš dom.

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su naime jedinstvene podatke dobivene korištenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi identificirali točna područja, komade namještaja i dekoracije koje ljude najviše privlače u svakoj prostoriji.

Ako vam je stalo do toga da impresionirate goste sa svakim detaljem, možda će vas zanimati što su otkrili, odnosno na koja područja se trebate usredotočiti, a kojim dijelovima doma ne trebate posvetiti previše pažnje.

U sklopu istraživanja sudionicima su pokazane fotografije različitih prostorija u domu. Korištenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabilježen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umjetničkih djela.

KUHINJA

Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mjesto, barem po broju pogleda, osvojili su hinjski ormarići, a slijede ih radne ploče. Dakle, ako želite oduševiti goste vašom kuhinjom možda čišćenje poda pomogne.

Slika nije dostupna Volimo bijele, ali... Deset fotografija zbog kojih se lako zaljubiti u kuhinje u boji

Male kuhinje - 11 Trikovi za uređenje koji će lako stvoriti još prostora i u najmanjoj kuhinji

DNEVNI BORAVAK

U dnevnoj sobi najviše pozornosti privlače mekani dekori i ključni komadi namještaja. Stolići, sagovi i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mjesto po broju pogleda čini se da su zadržali pažnju sudionika duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pozornosti, kao ni umjetnine na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

KUPAONICA

Velika je vjerojatnost da će tijekom posjeta gosti barem jednom otići u kupaonicu. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mjesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod umivaonika, a treće sam umivaonik.

Biljke u kupaonici - 9 Zelenilo među pločicama: 15 dokaza da je i kupaonica savršeno mjesto za biljke

SPAVAĆA SOBA

I na kraju, za slučaj da će gosti kod vas prenoćiti, dobro je znati da će su spavaćoj sobi najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Njih najviše će zatim baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate.

U spavaćoj sobi pogled prvo leti na krevet U spavaćoj sobi pogled prvo leti na krevet (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju