Prividno nježan, a zapravo tako otporan i zahvalan za brigu, neodoljiv cvjetić koji izgleda kao kći maćuhice unijet će vedrinu u posljednje zimske dane, a istovremeno i najaviti proljetno šarenilo.

Galerija Rogata ljubica Rogata ljubica Rogata ljubica +7 Rogata ljubica u posudi će se odlično slagati s jaglacima

Viola cornuta ili rogata ljubica izgledom jako podsjeća na mini verziju maćuhice pa ju često tako i zovemo. Pripadaju istoj porodici, ali je ova ljubičica mnogo otpornija od maćuhice.

Cvjetovi izgledaju slično onima malih plavih, žutih ili bijelih maćuhica, a možemo ih razlikovati po laticama.

Rogata ljubica ima dvije latice okrenute prema gore i tri prema dolje, dok maćuhica ima četiri latice okrenute prema gore i samo jednu prema dolje. Cvjetovi ovakve ljubičice mnogo su manji, ali mnogo bujniji od običnih maćuhica.

Da sve bude još kompliciranije, postoji i novija vrsta cvijeta koji se zove panola te je riječ o križancu između maćuhica i ljubica, cvijet je oblikom i veličinom sličniji onome maćuhica, a otpornost je naslijedio od rogate ljubice.

Sadnju rogate ljubice najbolje je obaviti tijekom jeseni, ali zapravo to možete učiniti i bilo kada tijekom zime ili ranog proljeća. Njezina cvatnja počinje krajem veljače i početkom ožujka, traje skroz do ljeta i nastavlja ponovno najesen.

Rogata ljubica Rogata ljubica (Foto: Living4media)

Kod presađivanja je najbitnije imati u vidu da između svake sadnice imate oko 15 cm prostora. Za zemlju je ključno da je bogata humusom i dobro drenirana.

Sjetvu odradi sama

Mogu se saditi u gredicama ili teglama, a jednako će dobro funkcionirati i cvasti i u vrtu i na balkonu.

Tajna njezine gotovo cjelogodišnje cvatnje je u tome što sjetvu obavlja sama, odnosno prije nego što uvene, ispusti sjeme u zemlju pa tako nastavlja krug klijanja, rasta i cvatnje.

Vrlo je zahvalna za njegu i ne treba joj svakodnevno zalijevanje, dovoljno je onda kada osjetite da je zemlja suha, u toplijim će danima to biti nekoliko puta tjedno. Ono što je posebno bitno je da uklanjate uvenule cvjetove i listove kako biste potaknuli pojavu novih pupoljaka.

U vrtu će izvrsno izgledati u paru s tulipanima ili narcisima, posebno jer i cvjetaju u isto vrijeme pa će svoje najbolje osobine međusobno sjajno istaknuti.

Rogata ljubica i tulipani izvrstan su par Rogata ljubica i tulipani izvrstan su par (Foto: Living4media)

U tegli ili posudi će se, pak, najbolje slagati sa zumbulima ili jaglacima, ali najbolji ćete efekt postići kombinirajući ih samostalno – spajajući različite žarke i kontrastne boje u kojima mogu doći: od ljubičaste i žute, preko narančaste i plave pa sve do gotovo crvene.

Rogata ljubica Rogata ljubica (Foto: Living4media)

Baršunast i skroman cvijet kojem ne smetaju niske temperature Maćuhice Maćuhice Maćuhice +12 Maćuhice

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju