Jeste li već čuli za šumsko kupanje?

Galerija Žena u šumi Šuma Šuma +2 Šuma

Šumsko kupanje je praksa uranjanja u prirodu na svjestan način, koristeći svoja osjetila kako biste izvukli cijeli niz dobrobiti za svoje fizičko, mentalno, emocionalno i društveno zdravlje. Također je poznat kao Shinrin-yoku. "Shinrin" znači šuma, a "Yoku" znači kupanje.

Šumsko kupanje odnosno Shinrin-yoku u Japanu se prakticira još od 1982. godine kao način ponovnog povezivanja s prirodom.

Japansko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva stvorilo je šumsko kupanje kao način promoviranja nacionalnog zdravlja i boravka u prirodi.

Ideja se pokazala vrlo učinkovitom za prevladavanje loših učinaka užurbanog života i stresnog radnog okruženja.

Koje su dobrobiti šumskog kupanja?

Šumsko kupanje u prirodi omogućuje opuštanje opterećenih dijelova vašeg mozga. U tijelu se oslobađaju pozitivni hormoni. Osjećate se manje tužno, ljutito i tjeskobno. Pomaže u izbjegavanju stresa i izgaranja, te pomaže u borbi protiv depresije i tjeskobe.

Poznato je i da šumsko kupanje jača imunitet i dovodi do manjeg broja dana bolesti, kao i bržeg oporavka od ozljeda ili operacija. Priroda ima pozitivan učinak na naš um, ali i tijelo. Poboljšava zdravlje srca i pluća, te povećava fokus, koncentraciju i pamćenje.

Osim toga, primijećen je i bolji san, ojačavanje sposobnosti kontrole žudnje za određenim namirnicama, a također ova praksa uči kako pronaći mir i sreću u sadašnjem trenutku te pomaže i razbistriti um kada su pred nama važne životne odluke.

Šuma Priroda ima pozitivan učinak na naš um, ali i tijelo (Foto: Unsplash+@Kristopher Roller)

Kako započeti?

Šumsko kupanje ima nekoliko faza, a na svaku iduću prelazimo postepeno.

1. Pažnja

Početnici i mala djeca počinju s jednostavnim aktivnostima koje se fokusiraju na objekte u prirodi kako bi nam zadržale pozornost i usporile nas. Usmjeravanjem i kontroliranjem svoje pažnje vježbamo kontrolirati smjer svojih misli i osjećaja.

Pomaže u izbjegavanju stresa i izgaranja, te u borbi protiv depresije i tjeskobe.

2. Svjesnost

Jednom kad smo u stanju postići smirenije stanje uma, možemo povećati svoju svijest. U dubini šume naslućuje se ciklus preobrazbi kroz koje prolazi sav život. Ono što smo bili, ono što tek trebamo postati. Rast naše svijesti povećava našu povezanost s čitavim životom.

3. Odgovori

Naš um dobiva zasluženi odmor kako bi s obnovljenom energijom mogao doći do iznenađujuće kreativnih rješenja. Počinje postavljati prava pitanja umjesto da jednostavno traži odgovore. Šuma daje svjetlo za poticanje novih uvida i učenja koji nam mogu dati dublje razumijevanje života.

Što vam je potrebno za šumsko kupanje?

Najbolje od svega jest to što je ova praksa koja uistinu može promijeniti naš pogled na život – besplatna. Iako možda nema svatko od nas šumu u svojoj neposrednoj blizini, za početak će biti dovoljno da prošećete obližnjim parkom i započnete svoje putovanje.

Na boravak u šumi vas možda potaknu i prekrasni prizori šume ujesen koje možete pogledati u našoj galeriji.

Žena sjedi u parku Zašto biste poslije posla trebali sjesti u park, makar na 20 minuta? Žena u prirodi 10 razloga zašto je pješačenje u prirodi najbolja stvar koju možete napraviti za sebe

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju