Nakon što ju je Tatjana Matejaš Tajči te 1990. godine otpjevala na Jugoviziji održanoj u Zadru, pjesma "Hajde da ludujemo" izazvala je pravu ludnicu. Zarazna melodija, vrckavi tekst, lako pamtljiva plesna koreografija i karizmatična i prelijepa Tajči u kratkoj narančastoj haljinici donijeli su pjesmi "Hajde da ludujemo" pobjedu i novu predstavnicu tadašnje države na Euroviziji, koja se te godine održala u Zagrebu.

Galerija Tatjana Matejaš Tajči u legendarnim haljinicama na Jugoviziji i Euroviziji 1990. godine - 4 Tatjana Matejaš Tajči u kultnoj narančastoj haljinici na Jugoviziji 1990. godine Tatjana Matejaš Tajči  1990. godine na Jugoviziji održanoj u Zadru +2 Na Euroviziji u Zagrebu Tajči je nastupala u ružičastoj haljini (fotografija s probe)

Pobjeda grupe Riva s pjesmom "Rock Me" godinu ranije dovela je Euroviziju u tadašnju Jugoslaviju i mnogi su željno iščekivali vidjeti tko će nas u našoj zemlji predstavljati na izboru za najbolju pjesmu Europe. Ta čast pripala je 19-godišnjoj Tatjani Matejaš Tajči, koja je nakon nastupa na Jugoviziji s pjesmom "Hajde da ludujemo" postala apsolutna zvijezda.

Svi su bili ludi za Tajči, nastala je prava Tajčimanija, djevojčice i djevojke željele su biti poput nje, a mnoge su maštale i da u svojem ormaru imaju narančastu haljinicu koju je pjevačica nosila na nastupu.

I sama Tajči, danas Tatiana Cameron, rado se sjeća te legendarne haljine, koja joj je, kako nam je otkrila, draža od ružičaste haljine koju je nosila na Euroviziji održanoj u Lisinskom u Zagrebu.

U narančastoj haljini sam se osjećala izvrsno, i željela sam ju ponoviti na Euroviziji. Odjenula sam je ponovno za 30. godišnjicu pjesme 'Hajde da ludujemo' u videu 'Hajde da ludujemo 2020 - Tajči & Friends'. U zadnjem kadru okrenula sam se da pokažem da ipak ne stanem u nju.

Lijepo je čuvati uspomene, ali kad im se vratimo, budimo sretni da više ne 'stanemo u njih' - jer je najdivnije rasti u ljubavi, mudrosti, brižnosti, ali i u tijelu. Divno je biti zadovoljan sobom u svakoj dobi, govori Tajči, koja nam se javila iz grada Franklina, u samoj blizini Nashvillea, u američkoj saveznoj državi Tennessee, gdje živi već dugo.

Tatjana Matejaš Tajči u kultnoj narančastoj haljinici na Jugoviziji 1990. godine Tatjana Matejaš Tajči u kultnoj narančastoj haljinici na Jugoviziji 1990. godine (Foto: Marko Čolić/Cropix)

Otkrila nam je da je upravo završila još jednu fazu rada na memoaru, tako da ima svjež uvid u taj period. Puno se toga događalo u njezinu životu i karijeri između njezine 17. godine i Eurovizije.

Uspjeh na Jugoviziji i nastup na Euroviziji bili su moji divni trenuci sreće, radosti i potvrde da čovjek može ostvariti svoje snove usprkos preprekama. Prilikom nastupa na Jugoviziji u Zadru otvorila sam srce, odbacila sav svoj ego i svoje strahove i prepustila se ljubavi. Osjetila sam ogromnu energiju koja nas sve je povezala u tom trenutku. Na taj način sam i prije nastupala, ali ta dva nastupa bila su nešto posebno, sjeća se pjevačica.

Nastupe je posebnima učinio i njezin nezaboravni stajling, a i narančasta i ružičasta haljina bile su šivane specijalno za nju i za te nastupe. Narančastu kreaciju dizajnirala je Irina Damić Radovčić, a Daniela Car, vlasnica modne kuće Linea Exclusive, posebno se angažirala za izradu. Pokojna Mirjana Kočiš izradila je narančaste cipelice. 

Daniela Car osobno je vozila u Austriju po materijal, koji je glatki lagani samt. Svaki končić i šav je bio savršen. Metalne kolute kupili smo u nekom dućanu električne opreme.

Ne znam zbog čega, haljinica nije bila gotova na vrijeme, pa mi ju je mama autobusom donijela u Zadar. U toj narančastoj haljini bilo je toliko truda i ljubavi i vjere u mene da sam se u njoj osjećala kao u nekom čarobnom plaštu, sa smiješkom se prisjeća Tajči.

Tatjana Matejaš Tajči u legendarnim haljinicama na Jugoviziji i Euroviziji 1990. godine - 2 Na Euroviziji u Zagrebu Tajči je nastupala u ružičastoj haljini (fotografija s probe) (Foto: Marko Čolić/Cropix)

Obje su haljine sačuvane s puno brižnosti i ljubavi, na dva kontinenta

Za Tajčin izgled bila je zadužena legendarna zagrebačka frizerka i vizažistica Višnja Trusić, koja je radila i frizuru Emilije Kokić za Euroviziju.

Pobjednička haljina koju je Vanna u devetom mjesecu trudnoće nosila na Dori prije 22 godine Vanna je pobijedila na Dori 2001. godine Vanna na Dori 2001. godine Fotografija Ivane Vrdoljak Vanne s generalne probe 2001. godine +1 Vanna na generalnoj probi na Dori 2001. godine

Ja sam prema dragoj Višnji osjećala veliko poštovanje i čak strah ili nesigurnost pred njom. Znala me je špotati kad bih došla s neuređenim obrvama, smije se pjevačica. Višnja joj je bila velika podrška.

Doris Dragović u Jeruzalemu 1999. godine Karizmatično i neponovljivo: Izabrali ste najljepše izdanje naših predstavnica na Eurosongu

U Zadru mi je izravnala kovrče i počešljala me u stilu pedesetih. To nam je bio cilj. Kad me našminkala, i sama se iznenadila koliko sam sličnosti imala s mlađom verzijom Marilyn Monroe. Višnja je bila zadovoljna mojim izgledom, pa mi je time dala sigurnost - u tom razdoblju puno mi je značila njezina potvrda.

Voljela me je i ja sam nju voljela. Dala mi je snagu svojom snagom. Nije se dala manipulirati i nije se kompromitirala, što je meni bilo jako potrebno da naučim, sa zahvalnošću govori Tatjana Cameron, koja i danas čuva svoje dvije kultne haljine.

Obje haljine sačuvane su s puno brižnosti i ljubavi, na dva kontinenta, kaže.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju