„Dobar dan, ovdje Lucija. Je li Sara možda doma? Ja bih došla kod vas da se igramo.“ Ovako je otprilike izgledao telefonski razgovor prije dva desetljeća. Taj ogromni uređaj bio je uglavljen u posebnom kutku u domu, a njegova je zvonjava izazivala pravo uzbuđenje.

Mnogi se i danas sjećaju kako su trčali prema telefonu, nadajući se da je poziv upućen baš njima, da ih zove prijatelj ili simpatija. Taj je razgovor morao biti kratak, jer je svaka sekunda gutala novac.

Ako ste se zapitali zašto smo se prisjetili davnih vremena, odgovor je – Svjetski dan telefona koji obilježavamo svake godine 25. travnja.

Što se promijenilo?

Ovom smo prilikom napravili kratku analizu telefoniranja između nešto starijih generacija te između današnjih klinaca koji komuniciraju na nama (tada) ne zamislive načine – porukama, glasovnim porukama, video pozivima - i to preko uređaja koji stanu u svaki džep i koji imaju osjetljive ekrane, sasvim besplatno, preko wifija, sa svih strana svijeta.

Bez obzira na sve mogućnosti koje imam, najdraže mi je okrenuti nečiji broj telefona i obaviti razgovor, neovisno treba li mi neka brza informacija, ili bih osobi s druge strane htjela prepričati cijeloj svoj vikend. Glasovne poruke ne podnosim, video poziv također, ja sam stara škola i mislim da je sve ovo pretjerivanje, govori nam 50-godišnja Izabela iz Zagreba.

Pa imamo društvene mreže

S druge strane, 19-godišnja Iva iz Zagreba uopće se ne slaže s njom.

Da vam budem iskrena, ne znam jesam li ikada u životu poslala sms poruku ili nazvala nekoga na normalan poziv. Pa imamo društvene mreže. Puno je lakše, brže i jednostavnije poslati poruku. Moji prijatelji poziv doživljavaju kao smetnju ili kao da se nešto loše dogodilo pa te netko zove, objasnila je i dodala da misli da se s njezinim stavovima slaže kompletna generacija. 

Međutim, fiksni telefon još uvijek živi. Mogla bi vas iznenaditi činjenica da diljem svijeta postoji još 930 milijuna takvih uređaja i da mnogi preferiraju ovaj staromodni način komunikacije.

Gdje je granica? 

Iako su mogućnosti neiscrpne, mnogi smatraju da smo ipak otišli predaleko. Jezik se polako gubi konstantnim kraćenjem riječi na društvenim mrežama, a mladi ljudi su sve lošiji u neposrednoj komunikaciji.. 

Kojim kanalom najčešće komunicirate?

glasova:

Svijet se tako brzo mijenja, ali – mijenjamo li se i mi? Mogli bismo to prosuditi i po anketi u nastavku u kojoj nam možete reći koji je vaš najdraži kanal komunikacije.

Provjerite zašto se nove generacije boje telefonskih poziva, a provjerite i koju grešku radimo tijekom neposrednog razgovora

Zabrinuta žena Draga ženo, molim te, razmisli prije komentiranja. Nije vrijedno pobijediti na internetu da bi drugu ženu dotukla u stvarnosti Važno je biti svoj i pomiren s onim što jesi Kako sam se pomirila s tim da volim miran i "dosadan" život? Scena iz filma Do Revenge Zašto su mladi danas toliko nesretni?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju