Ova kremasta tjestenina s graškom i špekom izvrstan je primjer za to. Kuha se "sama od sebe" – u jednom loncu, pa nećete imati niti puno suđa za oprati nakon ručka.
Kod priprema kremastih umaka obično se koristi vrhnje za kuhanje ili slični proizvodi s visokim udjelom masnoća, a samim time i kalorija. U 100 grama vrhnja za kuhanje, primjerice, nalazi se oko 210 kalorija, dok ista količina običnog jogurta ima tek oko 60 kalorija, a nudi vrlo sličnu teksturu jela.
Kremastu teksturu jela podarit će vam i sama tjestenina – odnosno škrob koji će ista ispustiti u lonac tijekom termičke obrade.
Imajte na umu da vam za recept ne treba ni trunka ulja – iskoristite masnoću i okuse od pirjanog špeka, a slasnost jelu podarit će kuhanje u pilećem temeljcu.
Sastojci za kremastu tjesteninu s graškom za 2 do 3 osobe:
- 750 ml pilećeg temeljca
- 300 grama graška
- 250 g sušene tjestenine po želji
- 250 g običnog jogurta
- 3 kriške špeka
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- ½ limuna
- ½ čajne žličica sušenog timijana
- ½ čajne žličice čili praha
- sol i papar po želji
Priprema kremaste tjestenine s graškom:
- U većoj tavi ili loncu prepržite komadiće špeka dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i pirjajte na laganoj temperaturi dok povrće ne omekša.
- Podlijte sve zajedno s pilećim temeljcem, dodajte sušenu tjesteninu te začinite s čili prahom, timijanom, soli i paprom.
- Poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta, dok se tjestenina ne skuha do kraja. Ako primijetite da je
- Pred kraj kuhanja dodajte grašak, jogurt i sok pola limuna. Začinite jelo s malo limunove korice, soli i paprom. Nastavite kuhati dok se okusi ne sljube, a svi elementi termički ne obrade do kraja.
- Poslužite toplo sa salatom po želji. ,
Isprobajte i ove fine prijedloge za ručak:
Dobar tek!