Režiranje je muški posao. Ili se barem takav zaključak nameće kada se promatra statistika nagrađivanja američke Akademije umjetnosti i znanosti. U 95 godina dugoj povijesti ove nagrade, samo su tri žene osvojile Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

Galerija Justine Triet - 8 Justine Triet - 7 Justine Triet - 6 +5 Justine Triet i njezin partner Arthur Harari

Zlatni kipić za režiju prva je dobila Amerikanka Kathryn Bigelow za "Narednika Jamesa" 2010. godine, Kineskinja Chloe Zhao Oscara je primila za "Nomadland" 2021., a Novozelanđanki Jane Campion ista čast pripala je godinu dana kasnije za režiju drame "Moć psa".

Tek šačica žena bila je nominirala u redateljskoj kategoriji kroz povijest Oscara poput Line Wertmüller, Sofije Coppola, Grete Gerwig te Emerald Fennell. Zvjezdanom društvu ove se godine pridružila i osma dama – Justine Triet.

Redateljica "Anatomije pada" jedina je Francuskinja u povijesti nominirana za Oscara za najbolju režiju.

Tko je Justine Triet?

Justine Triet rodila se 17. lipnja 1978. godine u Fecampu u Normandiji kao jedno od troje djece. Djetinjstvo je, pak, provela u Parizu – u budističkoj zajednici.

Bilo je to vrlo neobično odrastanje, ali i obogaćujuće, priznala je u razgovoru s Guardianom.

Zarana je znala da se želi baviti umjetnošću – iako je prvotno mislila da će biti slikarica završivši prestižno sveučilište Beaux-Arts de Paris, na kraju se zaljubila u film. Točnije u dokumentarne filmove Fredericka Wisemana, Jeana Roucha i Shirley Clarke.

Sama je počela učiti o filmskoj umjetnosti, ali i montaži, te sanjati o snimanju uradaka prožetih građanskim aktivizmom.

Justine Triet - 1 Justine Triet (Foto: Profimedia)

Redateljsku karijeru započela je kratkim dokumentarnim filmom "Sur place" koji je sniman tijekom studentskih protesta 2006. godine i Solferinom koji je progovorio o predsjedničkim izborima u Francuskoj 2007.

Prvi dugometražni film koji je režirala – komična drama "Age of Panic" – donijela joj je nominaciju za francuskog Oscara, odnosno nagradu Cesar u kategoriji najboljeg debitantskog ostvarenja 2014. godine.

Napisala je scenarij i režirala romantičnu komediju "U krevetu s Viktorijom" 2016. godine, kao i dramu "Sibyl" 2019. godine koje su dobile izvrsne kritike publike i kritike. Ipak, najveće hvalu donijela joj je "Anatomija pada".

Prizor iz filma Anatomija pada Prizor iz filma Anatomija pada (Foto: Profimedia)

Anatomija pada

"Anatomija pada" prati njemačku spisateljicu Sandru koja živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom u francuskim Alpama. Kada Samuela pronađu mrtvog u snijegu ispred kuće, ona postaje glavna osumnjičena. Suđenje koje će potom uslijediti, secirat će njihov život i brak na neočekivani način.

Ova sudska drama s elementima psihološkog trilera odlično je prihvaćena u Francuskoj i svijetu. Ne samo da je film postao kino-hit, već je donio Justine Triet mnoštvo međunarodnih priznanja i nagrada – od Zlatnog globusa i BAFTA-e za najbolji scenarij do Zlatne palme za najbolji film na Filmskom festivalu u Cannesu.

Zlatna palma u Cannesu sa sobom je povukla i dosta negativnog publiciteta. Baš kao i njezina protagonistica u Anatomiji pada, i sama se našla na meti kritičara kada je javno iznijela svoj stav. 

U svojem govoru zahvale podržala je prosvjede protiv Macronovog režima te se drznula kritizirati francusku vladu zbog komercijalizacije kulture koja ugrožava nacionalnu kinematografiju.

Justine Triet - 6 Jane Fonda uručila je Justine Triet Zlatnu palmu za Anatomiju pada u Cannesu prošle godine (Foto: Profimedia)

Pet nominacija za nagradu Oscar

Svojim govorom tijekom preuzimanje nagrade u Cannesu razbjesnila je neke političke figure, a mnogi vjeruju da je tako sabotirala vlastite šanse da "Anatomija pada" postane francuski kandidat za Oscare u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Američka Akademija znanosti i umjetnosti ipak nije zaobišla Trietin film. Štoviše, otišla je korak dalje i nominirala ga je u pet kategorija – za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenarij, najbolju glavnu glumicu, i najbolju montažu.

Scenarij za "Anatomiju pada" je napisala sa svojim dugogodišnjim partnerom Arthurom Haririijem s kojim ima i dvoje djece. Iako nije poznato previše detalja o njihovom odnosu, s Arthurom često poslovno surađuje, o čemu će reći:

Ne raspravljamo o privatnim stvarima kada radimo zajedno. To je neki drugi dio naših života. On je moj poslovni partner. Stimulirajuće je raditi zajedno. Čak i kada pišemo zajedno ne vidim ga kao scenarista – on je redatelj koji zna što želi. Nekad se ne slažemo, ali to projekt čini zanimljivijim.

Justine Triet - 5 Justine Triet i njezin partner Arthur Harari (Foto: Profimedia)

Nevjerojatna priča Diane Nyad dokazuje da nikad nisi prestar za ostvarivanje snova Diana Nyad 2013. godine kada je preplivala od Kube do Floride Plakat filma Nyad Diana Nyad i Annette Benning kao Diana Nyad +4 Jodie Foster i Annette Benning u filmu Nyad

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju