Domaće kiflice budu još mekše ako im dodate škrob
Domaće kiflice budu još mekše ako im dodate škrob (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Nemojte baciti ovu tekućinu poslije ručka, dodajte je u kiflice i uživajte u mekoći

26-02-2025 Piše L.Š.
komentari

Jeste li ikada probali pecivo koje je toliko mekano da se doslovno topi u ustima? Tajna nije samo u maslacu, mlijeku ili jajima, već u jednom ključnom sastojku koji obično zanemarujemo.

Od kruha i kiflica do pogača i peciva, jedan sastojak igra ključnu ulogu u stvaranju lagane i prozračne teksture, a radi se o – škrobu. I upravo je to razlog zbog kojeg sve više stručnjaka, blogera, ali i ljubitelja tijesta općenito koristi škrobnu vodu od kuhanog krumpira kad mijesi kiflice.

Zašto je škrob odličan za peciva? 

Škrob je jedan od najvažnijih sastojaka u pekarstvu jer pomaže u stvaranju meke i elastične teksture. Tijekom miješanja tijesta on upija vodu i bubri, čineći smjesu podatnijom. No prava magija događa se tijekom pečenja – tada dolazi do želatinizacije škroba, procesa u kojem škrob prelazi u gelasto stanje, što pecivima daje onu karakterističnu prozračnost.

Dodavanjem škroba (ili sastojaka bogatih škrobom) u tijesto povećava se udio vlage, što pomaže da pecivo duže ostane mekano. Zato kruh koji sadrži krumpir ili kukuruzni škrob ne stari brzo – ostaje mekan i do nekoliko dana duže.

Kako koristiti škrob u pecivima? 

Ako želite napraviti pecivo koje je mekano, prozračno i ostaje svježe danima, isprobajte ove trikove:

  • Dodajte kuhani i pasirani krumpir – Krumpir je prirodno bogat škrobom i čini tijesto mekšim i vlažnijim. Možete dodati oko 100 do 150 g kuhanog krumpira na 500 g brašna.
  • Koristite vodu od kuhanog krumpira – Tijekom kuhanja krumpir ispušta škrob u vodu. Umjesto obične vode koristite tu škrobnu tekućinu u istom omjeru za još mekše pecivo.
  • Zamijenite dio brašna kukuruznim škrobom – Ako u recept dodate dvije žlice škroba umjesto brašna, dobit ćete lakšu i mekaniju teksturu. Taj se trik često koristi kod torti i peciva.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Bilo da koristite krumpir, vodu od kuhanja krumpira ili dodajete malo kukuruznog škroba, rezultat će biti nevjerojatno prozračno i nježno tijesto.

Kiflice Kiflice od krumpira ostaju svježe danima (Foto: Shutterstock)

Isprobajte recept za naše najmekše kiflice od krumpira, a ako ste ljubitelji kiflica, pogledajte i naš popis najboljih recepata za kiflice. 

Kiflice s maslacom i jogurtom Recept za super fine kiflice koje se "rade same", a mekane su kao putar Pamučne kiflice blogerice Vere Recept za najmekše kiflice za manje od sedam eura, a dobile su pohvale i od pekara Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere Prvomajske kiflice Ove mekane kiflice nastaju baš jednostavno, a najbolje pašu uz dobar roštilj Putar kiflice blogerice Biljane Samardžić "Ovo se mora probati": Recept za putar kiflice koje su dobrodošle na svakom slavlju

Dobar tek!

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još