U hladan jesenski dan želimo pojesti neki brz i ukusan obrok koji će odgovarajuće utopliti i zasititi. Ovo varivo od cvjetače i naribanog sira nameće se kao izvrsna ideja.

Da biste skuhali cvjetaču i ostalo povrće bit će vam potrebno 15-ak minuta, a paralelno možete pripremati i kremasti dio variva koje se radi od maslaca, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.

Nemojte bacati stapke od cvjetače i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.

Sastojci za varivo:

  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g naribane gaude
  • 45 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • sol i papar po želji

Priprema variva:

  1. Operite cvjetaču i narežite je na manje cvjetove. Stavite je kuhati u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera.
  2. Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša.
  3. U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, sol i papar po želji. Promiješajte sve zajedno.
  4. Postepeno ulijte toplo mlijeko.
  5. Miješajte smjesu kuhačom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
  6. U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.
  7. Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa cvjetačom.
  8. Poslužite varivo toplo uz krišku kruha. Po želji možete dodati i malo čili praha.

Isprobajte recepte i za ova fina variva:

Napravite varivo od krumpira i povrća koje već imate u kući Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

Varivo od kupusa Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata

Varivo od leće Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju