Da biste skuhali cvjetaču i ostalo povrće bit će vam potrebno 15-ak minuta, a paralelno možete pripremati i kremasti dio variva koje se radi od maslaca, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.
Nemojte bacati stapke od cvjetače i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.
Sastojci za varivo:
- 700 ml pilećeg temeljca
- 500 ml mlijeka
- 200 g naribane gaude
- 45 g maslaca
- 20 g brašna
- 1 manja glavica cvjetače
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- sol i papar po želji
Priprema variva:
- Operite cvjetaču i narežite je na manje cvjetove. Stavite je kuhati u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera.
- Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša.
- U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, sol i papar po želji. Promiješajte sve zajedno.
- Postepeno ulijte toplo mlijeko.
- Miješajte smjesu kuhačom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
- U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir. Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi.
- Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa cvjetačom.
- Poslužite varivo toplo uz krišku kruha. Po želji možete dodati i malo čili praha.
Isprobajte recepte i za ova fina variva:
Dobar tek!