Kada se netko konačno i odluči promjeniti svoj dnevni bioritam te izgubiti veći ili manji broj viška kilograma, susreće se s mnogo uvriježenih i potpuno pogrešnih, a općeprihvaćenih zabluda. Naročito se to odnosi na vježbanje. Slijedi pregled sedam najčešćih zabluda po američkom izboru, uz malu prilagodbu našim uvjetima.

1. Trbušnjaci će ukloniti masne naslage s trbuha

Vježbe za trbušne mišiće (popularni trbušnjaci) ojačat će ih, ali neće ukloniti masne naslage. Valja u isto vrijeme, uz trbušnjake, raditi i aerobne vježbe poput trčanja i vožnje bicikla kako bi se povećala potrošnja kalorija. I inače, masnoće se ne troše samo s onog mjesta na tijelu koji u tom trenutku vježbate, već s cijele površine masnih naslaga podjednako.

Količina znoja i izgubljenih kalorija nisu u direktnoj vezi.

2. Što više vježbanja, to bolje

Većina ljudi misli da će tim prije doći do rezultata što više i intenzivnije vježba. To može predstavljati zamku jer se većina pozitivnih promjena na tijelu događa upravo tijekom odmora. Osim toga, preintenzivnim vježbanjem mogu se ozlijediti mišići, tetive ili hrskavični dijelovi zgloba, a kod predugog vježbanja tijelo može početi trošiti kalorije od kojih su izgrađeni mišići umjesto da troši salo. Umjerena, ali redovita fizička aktivnost, uz realan i dugoročan plan, svakako je najbolje rješenje.

3. Što više znoja, to bolje vježbanje

Znojenje je prije svega rezultat nastojanja tijela da oslobodi višak topline koje nastaje vježbanjem. Ako je okolina u kojoj vježbate hladna, znojenje će biti slabije, no ako je toplo pri istom intenzitetu vježbanja, bit će i više znoja. Zaista, količina znoja i izgubljenih kalorija nisu u direktnoj vezi.

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

Žena izvodi plank Vježba pobjednica: Greška koja nepotrebno otežava izvođenje planka

4. Ako ne koristite svoje mišiće, pretvorit će se u salo

Posve pogrešno. Mišići se naprosto ne mogu pretvoriti u salo. Kada prestanete s vježbanjem, mišići će naravno atrofirati, što će reći da će izgubiti na volumenu. No nastavite li jesti kao i tijekom svog aktivnog razdoblja, ili više, svakako ćete nabaciti koju kilu sala.

Vježbe za trbušne mišiće (popularni trbušnjaci) ojačat će ih, ali neće ukloniti masne naslage.

5. Vježbe niskog intenziteta najbolje su za gubitak viška kilograma

Iako je činjenica da vježbe niskog intenziteta sagorijevaju više masti od onih visokog intenziteta, u stvarnosti nije toliko bitno trošite li u svom vježbanju više ugljikohidrata ili masti. Mnogo je važnije da ukupan broj potrošenih kalorija tijekom dana i vježbanja bude manji od onog unesenog hranom.

6. Vježbanje na prazan želudac najbolje je za sagorijevanje masti

U samoj osnovi ova je tvdnja točna, ali ona nosi i svoje opasnosti. Vježbanje prije prvog obroka može uzrokovati pad šećera u krvi, opću slabost, pad krvnog tlaka, pa i nesvjesticu. Lagani obrok sat do dva prije vježbanja spriječit će većinu tih simptoma, a neće onemogućiti atak na masne naslage.

Trbušnjaci Lakše od trbušnjaka: "Lijena" vježba koja će u dva tjedna smanjiti trbuščić

Slika nije dostupna To mogu svi: Koliko trbušnjaka moramo napraviti dnevno da se (napokon) vidi razlika?

7. Nošenje "šuškavaca" pospješuje gubljenje kilograma

Ideja je ponovo pospješiti znojenje i tako povećati trošenje masti. No povećano je znojenje samo to - više znoja. Osim što se manjak tekućine u organizmu nadoknadi već s dvije do tri čaše vode nakon vježbanja, tu je još i opasnost od dehidracije, doduše ne one opasne po život, već one koja će vam umanjiti sposobnost vježbanja.

Naime, pri gubitku određenog postotka tekućine iz organizma naglo padaju svi aspekti fizičke sposobnosti, te se javlja preuranjeni umor. I taman kada biste trebali početi trošiti višak masti, vi ste pretjeranim znojenjem i slabom rehidracijom doveli svoje tijelo u poziciju nesposobnu za nastavak vježbanja.

Promjena navika glavni je cilj plana za gubitak viška kilograma. O tome kako, koliko i što jedemo te kako smo i koliko fizički aktivni ovisi i estetski, kao i zdravstveni aspekt ukupne tjelesne mase. Prečice postoje, ali je za njih najbolje upitati stručnjaka.

TEKST PREUZET SA STRANICE POLIKLINIKE SCIPION.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju