Čučnjevima se izgara više kalorija nego mnogim drugim vježbama, a mogu se izvoditi kod kuće, na poslu, u teretani, parku, zapravo svugdje. Osim što jačaju mišiće gluteusa i bedara, čučnjevima ćete poboljšati držanje tijela i ravnotežu.

Vježbanje čučnjeva također će ubrzati metabolizam, što će potaknuti brže izgaranje masnoća te rezultirati gubitkom kilograma. Sve u svemu, redovito izvođenje čučnjeva poboljšat će kvalitetu života i olakšati svakodnevne zadatke i obveze.

Za početak je važno znati kako se čučnjevi pravilno izvode: kada smo u položaju čučnja, važno je da koljena ne idu preko vrha nožnih prstiju. Izvodite li čučanj ispravno, tijekom svakog ponavljanja, odnosno vraćanja iz čučnja u početni položaj, osjetit ćete kontrakcije mišića gluteusa.

Ako ne osjećate da se mišići zatežu, onda vrlo vjerojatno prenosite težinu tijela na prednji dio stopala umjesto na pete. To znači da većinu posla odrađuju kvadricepsi, a ne mišići gluteusa. Kako biste to ispravili, prebacite težinu tijela na pete i stisnite gluteus dok se vraćate u početni položaj. Tijekom vježbanja osjetit ćete žarenje u stražnjici.

Većina stručnjaka savjetuje izvođenje seta od deset do dvadeset ili trideset čučnjeva dnevno, dva do tri puta tjedno.

Vaš plan izvođenja čučnjeva može biti i sljedeći:

20 čučnjeva dnevno – savršeno za početnike. Ako dodajete čučnjeve svojem programu tjelovježbe, na početku ne biste trebali izvoditi više od 20 čučnjeva. Kada vam to postane lako, možete povećati broj čučnjeva.

50 čučnjeva dnevno – odlično za one koji naročito žele ubrzati metabolizam.

Trbušnjaci Lakše od trbušnjaka: "Lijena" vježba koja će u dva tjedna smanjiti trbuščić

Plank Koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli?

100 čučnjeva dnevno – idealno za ljude koji žele vidjeti i osjetiti brojne rezultate vježbanja, uključujući povećanje mišićne mase, bolju izdržljivost te općenito promjenu načina života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju