Iako ovih dana ne možemo putovati, to možemo učiniti barem u mislima, a uz novonastale okolnosti našim najmlađima je to potrebnije nego ikada.

Zato u nastavku donosimo prijedloge sjajnih knjiga uz koje možemo „putovati“ Hrvatskom, ali i dalekim tropskim krajevima.

1. Krunoslav Mikulan: Zmaj ispod Starog grada

Krenemo li od samog sjevera Hrvatske, zaustavit ćemo se u predivnom Čakovcu. U okrilju čakovečkog Starog grada i danas se čini kao da je vrijeme stalo, a roman koji se bavi legendama vezanima za to jedinstveno mjesto pokazat će nam kako spojiti prošlost i sadašnjost.

Naime, legenda kaže da ispod dvorca obitelji Zrinski spava zmaj (pozoj) koji je toliko velik da mu se ispod dvorca nalazi glava, a rep ispod franjevačkoga samostana u centru grada.

Sasvim slučajno dvije djevojčice i dva dječaka otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj. Neutaživa znatiželja odvest će ih na put istraživanja legendi i otkrivanja vlastitih jakih stana.

2. Hrvoje Hitrec: Smogovci

U hrvatskoj metropoli, čijim ulicama sada želimo šetati više nego ikada prije, odigrali su se brojni romani i za djecu i za odrasle, no mnogima od nas prvi na pamet padaju neponovljici Smogovci Hrvoja Hitreca. Tko se još ne sjeća uvodne špice istoimene serije nastale prema romanu koja prikazuje snimku Zagreba iz zraka, preko Kaptola do Naselka na Pešćenici?

Drago, Pero, Mazalo, Cobra, Buco, Dunja, Crni Džek, Bongo, Dado, Marina... To su bili likovi uz koje smo odrastali, o čijim smo pustolovinama čitali s oduševljenjem, a kako se približavalo vrijeme emitiranja serije na televiziji, tako smo bivali sve nestrpljiviji.

Uz njih smo pratili što su opet smislili Crni Džek i njegov odani Kumpić, što će biti s ljubavlju Dunje i Mazala i mnoge druge komične situacije, ali i one ozbiljnije koje su se odvijale u okrilju rata u istoimenoj seriji. Nema sumnje da je riječ o jednom od najboljih dječjih romana koje je iznjedrila hrvatska dječja književnost.

3. Anto Gardaš: Duh u močvari

Povratak prirodi je ono čemu mnogi od nas sada teže, a na popisu parkova prirode koje bi neki od nas voljeli posjetiti je i Kopački rit, smješten u Baranji na sjeveroistoku Hrvatske. Ovaj pustolovno-kriminalistički roman upoznaje nas s djecom koja se žele izboriti za očuvanje prirode, boriti se protiv krivolovaca, a čini se da će se u sve upetljati i jedan duh.

Ne samo da se djeca moraju boriti protiv odraslih i njihovih nepoštenih igrica nego će i pokazati koliko je zajedništvo važno kada postoji zajednički cilj. Tako će nam Miron, Eukaliptus i Melita pokazati neke od najljepših predjela ovog parka prirode, njegove životinje, riječne rukavce, plodne pašnjake.

4. Johanna Spyri: Heidi

Zaželimo li se prirode i mirisa svježeg cvijeća u planinama, uz knjigu možemo otputovati sve do Alpa. I upravo su nepregledne Alpe, svježi zrak, dječja zanesenost životom, iskreno prijateljstvo, prihvaćanje drugačijih i važnost učenja koje vodi prema ispunjenijem životu mnogima od nas prva asocijacija kada se spomene djevojčica Heidi.

Istoimena knjiga Johanne Spyri, prvi put objavljena 1880. godine, postala je dječji klasik koji je doživio brojne filmske i animirane adaptacije, a iako se radnja odigrava između Frankfurta i švicarskih Alpa, Heidina podsvijest žudi za Alpama i ljudima koje je tamo ostavila, pa kada se otkrije da Heidi zbog toga mjesečari, doktor preporučuje povratak u alpske krajolike.

I upravo je povratak prirodi ono što je je Spyri umotala u živahne rečenice i nadasve realistične opise. Gotovo da možemo osjetiti alpski povjetarac na licu, osjetiti miris poljskog cvijeća i čuti meketanje koza u pripovjedačevim rečenicama.

5. J. K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca

Kultni Harry Potter uvijek se nalazi na najrazličitijim popisima knjige koje treba pročitati, a iznimka nije ni ovaj. Iako na stranicama ove knjige možemo otputovati sve do čarobnog i izmišljenog Hogwartsa, uz nezaobilazno usputno stajanje u Zakutnoj ulici, u tome se romanu pojavljuju i neke lokacije koje zaista postoje.

Jedna od njih je čuveni London i njegova željeznička postaja.
Upravo se ondje nalazi peron 9 i ¾ koji otvara vrata u jedan sasvim novi svijet u kojem pustolovine nikada ne prestaju. Upoznajući pustolovine malog čarobnjaka, koji je još do jučer imao sasvim običan život, mali će čitatelji uroniti u svijet magije, čarobnjaštva, ali i poduka o važnosti prijateljstva i obitelji koja ne mora nužno biti biološka da bi bila naša.

6. Ivan Kušan: Koko u Parizu

Ima li većeg uzbuđenja za djecu od otkrivanja gdje je nestala čuvena slika Mona Lisa, i to u okrilju jednog od najljepših gradova svijeta? Čini se da nema, a to nam može potvrditi i sam Koko, junak brojnih romana Ivana Kušana prema kojima su snimljeni i igrani filmovi.

Podsjetimo, dječak Koko veseli se putu u Pariz iako ga je Zlatko pomalo prestrašio svojim pričama o tom gradu. Na aerodromu ih dočekuje slikar Poklepović, Zlatkov ujak. Vodi ih u svoj skromni stan i pokazuje im sliku Mona Lisu, koju je naslikao slavni talijanski slikar Leonardo da Vinci. Koko i Zlatko zbunjeno gledaju u sliku, a slikar Poklepović ispriča im priču o filmskom redatelju Allesu Worsonu i njegovu filmu koji se snima u Parizu i svojoj ulozi u čitavom poslu. Dakako, slika je zainteresirala mnoge znatiželjnike, pa se priča zapetljala....

Od Čakovca, Kopačkog rita, preko Pariza i Londona do tropskih otoka - sve to nude ove knjige.

Bilo da se vaše dijete samo želi podsjetiti Kokovih avantura ili ga one tek očekuju na nastavnim satima lektire, neizmjerno će uživati. Ili je sve to ipak bio samo san?

7. Erich Kästner: Emil i detektivi

Još jedan dječak pustolovna duha koji je poslan na ljetne praznike kod bake upoznat će nas s čarima još jedne metropole – njemačkog Berlina. Njegova mama, gospođa Tišbojn, dala mu je džeparac, cvijeće za baku, spakirala mu kovčeg i dječak je vlakom krenuo na put. No kako je putem zaspao, novac mu je ukraden, a izlazak na pogrešnoj stanici nimalo ne olakšava situaciju.

Srećom, susret s dječakom Gustavom pružit će mu potrebnu pomoć dok se pokušava snaći na ulicama Berlina, pretvarajući se i sam u pravog malog detektiva.

8. Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Zaželi li se dijete malo egzotičnih krajeva, tu je neponovljivi Robinson Crusoe. Iako otok na kojem završi nema poznato ime, znamo da je riječ o jednom od brojnih otočića izgubljenih usred Atlantika.

Roman je izmišljena autobiografija lika po kojemu roman nosi naslov, engleskog brodolomca koji je proveo 28 godina na dalekom tropskom otoku na kome je doživio razne pustolovine, neki ovaj roman napisan davne 1719. smatraju i začetnikom književne vrste pustolovnog romana. Iako prvotno nije zamišljen kao roman pisan za djecu, kao ni mnogi drugi koje danas poznajemo kao takve, mnoge je inspirirao da se i sami jednog dana otisnu na put kada odrastu.

Ukratko, pratimo život Robinsona Crusoea, koji je kao mladića nestašna duha sanjao o plovidbi još otkada je bio dječak, pa je jednom prilikom otišao brodom u Ameriku. Međutim, nije mogao ni zamisliti da će velika oluja zauvijek promijeniti njegov život i odvesti ga u tropske krajeve nakon kojih više ništa neće biti jednako kao prije...

9. Jules Verne: Put oko svijeta u 80 dana

Objavljen još u 19. stoljeću, ovaj pustolovni roman ne prestaje oduševljavati djecu diljem svijeta, a kako i bi kada u sebi nudi spoj avanture, neizvjesnosti, utrke s vremenom i brojnih dogodovština?

Riječ je o jednom od najpoznatijih romana dječje i francuske književnosti uopće, a sve počinje kada Englez Phileas Fogg pokušava u samo 80 dana propitivati čitav svijet s budžetom od 20 tisuća funti (što bi danas bilo oko 2 milijuna funti) kako bi dobio okladu. Pri tome mu pomaže njegov sluga Jean Passepartout, a slijedi ih policijski detektiv Fix, koji sumnja da Fogg putovanjem ne pokušava dobiti okladu, već bježi nakon što je opljačkao banku.

Knjige su pravi prozor u svijet, naročito kada kroz njih upoznajemo stvarne krajeve i zemlje.

Verne opisuje i različite krajeve kojima putnici putuju, različite kulture, krajolike, gradove i prirodne opasnosti, pritom dajući sliku posve drugačijih društvenih ustrojenja i vjerovanja od onih na koje je tadašnja Zapadna Europa bila navikla. Uistinu pravo „putovanje“ između korica knjige.

10. Aleksandra i Daniel Mizielnscy: Karte

Trebaju li vašem djetetu na „putovanju“ diljem svijeta i zemljopisne karte, zavirite u bogato iliustriranu knjigu Karte, svojevrsni atlas koji kroz pedeset dvije karte poziva čitatelja na istraživanje svih predjela svijeta. Predstavljeno je svih sedam kontinenata, a posebno su istaknute one države koje nude najviše raznolikosti i na svoj su način tipične za taj dio svijeta. Primjerice, Europa počinje s Islandom i ide prema jugu, a uz velike i poznate zemlje poput Francuske i Španjolske, prikazane su i manje i ne tako često spominjane, kao Hrvatska i Rumunjska.

Uz pregršt zanimljivih podataka prilagođenih djeci, ova je knjiga uistinu poziv na pravo putovanje koje nam sada svima toliko treba.

Uživajte u čitanju!
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju