Šunka i jaja na Uskrs
Šunka i jaja na Uskrs (Foto: Shutterstock)
Kultura & zabava

Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?

31-03-2024 Piše T.B.
komentari

Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, hren, francuska salata... Sve je to dio brojnih uskrsnih stolova. No jeste li se ikada pitali zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?

Tradicionalno se na Uskrs jela janjetina, i to kao dio večere. Ta je tradicija stara više od 3 000 godina, a potječe od židovskog blagdana Pashe, koji slavi oslobođenje Izraelaca i njihov egzodus iz Egipta. Žrtveno janje uvijek je bilo sastavni dio Pashe, od kosti koljenice do pečenja na stolu za večeru.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Kad su neki od Židova prešli na kršćanstvo, nastavili su ovaj običaj na Uskrs koji se u mnogim dijelovima svijeta zadržao sve do danas.

Zašto jedemo šunku na Uskrs?

Međutim, kako je tijekom Drugog svjetskog rata vuna postala vrlo popularna tkanina, ubijalo se sve manje janjadi, a time je postalo dostupno i mnogo manje mesa za Uskrs nego u prošlosti.

I upravo tu na njeno mjesto stupa šunka, današnji simbol Uskrsa. Naime, tijekom stoljeća farmeri su razvili način konzerviranja mesa tijekom zimskih mjeseci, a do dolaska Uskrsa i proljeća, ono je bilo spremno za jelo.

Šunka se pojavila čak i u babilonskim mitovima.

Osim toga, šunka je cjenovno mnogo pristupačnija od janjetine, a ta je razlika bila zamjetna i u prošlosti. To je omogućilo i kreativnost u pripremi šunke pa se zato i danas jede na brojne načine te je i neizostavni dio hrvatskih uskršnjih stolova, mnogo češće nego janjetina.

Ipak, čak i u mitologiji postoji priča zašto se danas na Uskrs jede kuhana šunka.

Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza. Njega je pak u šumi ubila divlja svinja nakon čega je božica narodu naredila da se svake nedjelje jede svinjetina. Jednom godišnje obilježavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40 dana posta, što se može povezati s 40 dana korizme.

Zašto jedemo jaja na Uskrs?

Velik dio uskršnjeg obroka čine i jaja. Jaja su tradicionalno vezana uz ponovno rođenje, pomlađivanje i besmrtnost. S obzirom na to da se Uksrs, kao dan dan Isusova uskrsnuća, uvijek slavi na proljeće kada se priroda ponovno budi i „rađa“, jasno je zašto jaja ljude podsjećaju na novi život.

No zanimljivo je i to da su u vrijeme ranog kršćanstva jaja bila zabranjena tijekom 40 dana korizme, a ponovno su se smjela jesti baš na sam Uskrs.

Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Preslatki uskrsni zečevi u nekoliko koraka Izradite uskrsne zečiće koji će biti idealan ukras ili poklon Slika nije dostupna Najlakši recept za uskrsnu šunku koji uvijek uspijeva Šunka u kruhu Šunka u kruhu: Donosimo recept za blagdanski klasik u mekanom ruhu Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže
 

Pročitaj još
Pročitaj još