Biti sam svoj šef zvuči odlično, no prije nego što pokrenemo bilo koji posao, moramo dobro poznavati sebe. Da bismo došli do te faze, moramo raditi na sebi.

Rad na sebi zahtijeva stalno učenje, pokušaje i pogreške, no uvijek s jednim ciljem – da bismo bili što bolji, što bolje iskoristiti potencijale koje imamo u sebi te u konačnici stvorili život o kojem smo sanjali.

1. Pokretanje pravog posla zahtijeva poznavanje sebe

Ako poznajete svoje prednosti i ono u čemu uživate, veća je vjerojatnost da ćete se uhvatiti ukoštac s poslovnim problemom koji najbolje odgovara vašim vještinama i interesima, a manje je osjetljiv na vaše nedostatke. Ako znate u čemu ste uistinu dobri i čime možete pridonijeti boljitku svog i tuđih života, tada nećete ni imati osjećaj da nešto morate.

2. Treba biti svjestan i onoga što ne znate

Mnogi koji razmišljaju o pokretanju svog posla duboko u sebi boje se onoga što ne znaju. No upravo će ta spoznaja pomoći u kvalitetnijem izgrađivanju sebe i posla. Primjerice, mnogi zaziru od papirologije koja ide uz pokretanje tvrtke ili obrta. No zato postoje knjigovođe. Kada nađete onog koji vam savršeno odgovara, lakše ćete spavati.

3. Izgradnja poslovanja zahtijeva samopouzdanje

Kada odlučite krenuti u poduzetničke vode, morate imati samopouzdanje da vi to možete. Nikada neće biti savršeni trenutak za to, no poznavanje sebe ključno je za samopouzdanje. Ono se odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja.

Kada je riječ o vjeri u sebe, samopouzdanje ima dominantnu ulogu. Ono je uvjerenje da smo sposobni donositi odluke, svladavati izazove i razne zadatke, nositi se s promjenama, učiti, razmišljati.

4. Autentičnost je mamac za uspjeh

Kupci, poslovni partneri i svi drugi s kojima dolazite u kontakt, osjetite će jeste li autentični u tome što radite. Ako jeste, tada će vam dati svoje povjerenje i poštovanje te surađivati s vama. Upamtite, ne postoji nitko kao vi. Čak i ako ulazite u nišu za koju vam se čini da više nema što novo ponuditi, vi ste jedinstveni. Ne gledajte konkurenciju, nego budite svoji.

5. Donosit ćete bolje poslovne odluke ako znate svoje snage

Iskoristite svoje prednosti i prihvatite sugestije savjetnika i tima o odlukama koje su izvan vašeg dometa. Idite za svojom autentičnošću i snagama, no kada primijetite da je nešto izvan vašeg dometa, prihvatite to i potražite pomoć.

6. Znat ćete reći "ne" bez osjećaja krivnje

Mnogi koji su pokrenuli posao ili tek razmišljaju o tome moraju tek učiti o tome kako postaviti granice. Poznavanje svojih granica, a ne preuzimanje zadataka koje ne možete ispuniti ili koje nisu prioritetni, jedini je način da preživite u modernom poslovnom svijetu koji zahtijeva vašu pažnju 24 sata dnevno.

Napredak Zašto su učenje i rad na sebi potrebni za uspjeh na svim poljima života?

Poduzetnici koji poznaju sebe ne boje se delegirati i nikada ne koriste izgovor za „prezauzetost“.

7. Nećete se poboljšati ako ne znate što treba popraviti

Svakom poduzetniku i svakom poslovanju potrebno je stalno usavršavanje. Razumijevanje sebe pomoći će vam da postavite prave prioritete za samousavršavanje, uključujući rad na svom zdravlju, uravnoteženje obiteljskog života, promjenu loših navika i pridruživanje grupama poslovnih kolega.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju