Princ Harry optužio je britanske tabloide za spontani pobačaj koji je prošla njegova supruga Meghan Markle, a sve zbog stresa dok su je razapinjali po medijima.

I Severina je prije nekoliko godina prošla kroz dugo stresno razdoblje kada je prisilno bila odvojena od sina, a baš u to vrijeme također je izgubila dijete.

Jesu li to koincidencije ili je stres odigrao ulogu u spontanim pobačajima?

Ne znam jeste li gledali dokumentarni serijal Harry & Meghan. U njemu ćete čuti kroz što je sve prošla Meghan s britanskim medijima. Bez obzira na to što mislili o njoj ili bilo kojoj drugoj ženi, mislim da se možete zamisliti u situaciji gdje te mediji razvlače, optužuju, iznose gluposti

Sigurno bi bilo stresno i nimalo blaženo.

Spontani pobačaj užasno je iskustvo. Znam jer sam ih prošla četiri. Nekom tko nije iskusio spontani pobačaj, a kamoli njih četiri zaredom, teško da mogu opisati psihičko stanje u kojem sam se nalazila.

Razboljela bih se na svakom godišnjem odmoru. Tijelu je bio signal da tad imam vremena biti bolesna. Tipična situacija ako radite stresan posao.

Osim intenzivne tuge i ridanja po cijele dane dok ti se tijelo ne sasuši od količine suza koje su izašle iz tebe, osjećaš nevjerojatan stres, tjeskobu i gomilu osjećaja koje te dovode do ludila.

I u tom ludilu pokušavaš doći sebi, pronaći barem neki odgovor na ono: Zašto se ovo dogodilo, zašto baš meni, zašto sada?

Kad sam se udala i kad smo počeli raditi na djetetu, radila sam u velikoj korporaciji u kojoj je stres bio dio svakodnevice.

Nije to sad bilo neko maltretiranje, nije se događalo ništa utuživo ili ne znam što konkretno, ali sto malih stvari dnevno, pritisak koji osjećaš zbog različitih zadataka, rokova, ciljeva, iznenadne poruke i mailovi u 23 sata navečer… sve je to rezultiralo stresom kod mene.

Kod nekog drugog tko je možda manje podložan stresu to ne bi bio problem, ali ja sam nakon nekoliko godina primijetila da sam stalno napeta.

Razboljela bih se na svakom godišnjem odmoru. Tijelu je to bio signal da tad imam vremena biti bolesna. Tipična situacija ako radite stresan posao.

Nikako nisam uspijevala zatrudnjeti. Začudo, i puno mojih kolegica na različitim pozicijama imalo je isti problem. Kad sam krenula u postupke potpomognute oplodnje, pričajući s drugima majkama iz poslovnog okruženja, otkrila sam da je ogroman broj njih zapravo djecu dobio na takav način. Prirodno jednostavno nije išlo.

Dok sam prolazila kroz postupke, paralelno sam radila. Kredit se morao otplatiti. Nakon jednog odvratnog maila koji sam primila od nadređene osobe pobacila sam.

Naravno da sam odmah okrivila nju, iako mi se to sad čini pretjeranim. Ali emotivna stanja poput pobačaja nisu plodno tlo za razumna razmišljanja.

Je li stres okidač spontanih pobačaja?

Stručna literatura kaže da stres nije direktan uzročnik pobačaja, no neka istraživanja pokazuju vezu između to dvoje. Često se spontani pobačaj ne može spriječiti, on se događa u oko 20 posto svih trudnoća zbog anomalija na plodu.

No neki dokazi sugeriraju da postoji veza između stresa i pobačaja.

Žene koje su prolazile kroz stresno razdoblje zbog financijskih ili bračnih problema, smrti, razvoda, zlostavljanja ili pak zbog problema na poslu imale su za 42 posto veći stupanj spontanih pobačaja.

Autori te studije navode kako to može objasniti način na koji stres utječe na hormone. Ranije je istraživanje pokazalo da stres potiče lučenje hormona CRH i urokortina, koji izazivaju alergijske reakcije u vidu kontrakcija, to jest doprinose spontanom pobačaju.

Ipak, autori studija na oprezu su kod takvih vrsta istraživanja jer ponekad nemaju cjelovitu sliku i teško je okriviti samo jednog uzročnika za spontani pobačaj.

Iako je jedna danska studija iz 2016. godine sugerirala kako društveni stresori mogu imati ulogu u spontanim pobačajima jer su nakon ekonomske kraha uočili povećan broj slučajeva pobačaja, druga studija provedena dvije godine kasnije došla je do zaključka da nema poveznice između stresa i pobačaja.

Slika nije dostupna Tri životne priče: Idu li potpomognuta oplodnja i religija zajedno?

Slika nije dostupna Kako sam nakon višestrukih spontanih pobačaja napokon rodila

Nisam doktorica niti ću se toga igrati, samo znam da sam uspjela ostati trudna i roditi godinu dana nakon što sam prestala raditi u korporaciji. Možda je slučajnost, a možda i ne. Kako god, stres svakako nije dobar ni za koga, kamoli za nekog tko je u blaženom i osjetljivom stanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju