U potrazi sa novim slatkim receptima, domaćim i spravljanim sa srcem, otkrili smo pravo malo blago – pitu od svježeg sira sa sokom od bazge, najnježniji kolač za sunčane vikende i druženja za obiteljskim stolom ili u prirodi
Domaći svježi sir, jaja, kamilica i sok od bazge - nježnije ne može. Arome se ne osjete toliko odmah, najbolje je kad je pita skroz ohlađena - tada do izražaja dolazi lagana kamilica u tijestu i nježna slatkoća soka. Ovu pitu možete raditi i u obliku torte, kao i bez kamilice i soka od bazge.
Prhko tijesto:
• 200 g glatkog ili oštrog brašna (s oštrijim će biti rahlije, a s glatkim više kao kora)
• 100 g maslaca
• 1 jaje
• 100 g šećera
• 2 žličice smrvljenih cvjetića kamilice
Brašno prosijte i dodajte mu narezani maslac. Razmrvite maslac u tijestu, dodajte šećer, kamilicu i jaje te zamijesite tijesto. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata da se ohladi.Domaći svježi sir, jaja, kamilica i sok od bazge - nježnije ne može
(Ako vam se čini da vam tijesto nije dosta meko i vlažno, npr ako imate manja jaja, onda dodajte žlicu kiselog vrhnja ili jogurta ili još jedno jaje).
Tijesto zatim razvaljajte i prenesite ga u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju.
Nadjev:
• 500 g svježeg sira
• 200 g šećera
• 3 jaja - odvojeno žumanjci od bjelanjaka
• 2 žlice griza
• 400 ml mlijeka
• 1 limun - korica
• 5 žlica nerazrijeđenog soka od bazge (sirup)
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im sir, griz, mlijeko, limunovu koricu i sok od bazge. Pomiješajte da se sve sjedini. Na kraju dodajte čvrsti snijeg od 3 bjelanjka i lagano ga umiješajte.
Izlijte smjesu na tijesto i pecite na 150°C, 45 minuta.
Pitu u potpunosti ohladite prije posluživanja.
Još kreativnih slatkih recepata rađenih sa srcem potražite na blogu Sweetheart.
Volite li sir u kolačima preporučamo još finih recepeta: