Dobrobiti zelenog čaja nadaleko su poznate, a grupa znanstvenika provela je istraživanje kako bi procijenila valjanost dokaza o učinkovitosti grgljanja čaja i konzumiranja katehina iz čaja u sprječavanju virusnih respiratornih infekcija.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Nutrition pokazali su da katehini u zelenom čaju sprječavaju širenje virusa u gornjem respiratornom sustavu stvaranjem zaštitne pregrade u ždrijelu.

Epigalokatehin galat, kao temeljna komponenta katehina iz čaja, ima izravan protuvirusni učinak, fizički se vezuje za viruse i uklanja ih iz gornjeg respiratornog sustava.

Epigalokatehin galat i epigalokatehin vezuju se za hemaglutinin na površini virusa te na neuroaminidazu i tako sprječavaju hvatanje virusa za površinu stanice, a time i infekciju gripom. S obzirom na dokaze, epigalokatehin galat, koji je temeljna komponenta katehina iz čaja, pruža učinkovitu zaštitu od virusa gripe i adenovirusa, a mogao bi štititi i od respiratornih infekcija koje uzrokuju drugi virusi, navodi se u objavljenim rezultatima istraživanja.

Žena pije čaj Što se dogodi u tijelu ako svaki dan pijete zeleni ili crni čaj?

Zanimanje za nefarmaceutske intervencije koje mogu usporiti ili spriječiti širenje zaraznih bolesti poraslo je uslijed pandemija bolesti poput gripe i koronavirusa.

Rezultati ovog znanstvenog istraživanja provedenog u Japanu i SAD-u pokazuju da što je veća dnevna konzumacija katehina, to su izraženiji preventivni učinci na širenje virusnih respiratornih infekcija.

Čaj od đumbira Šalica puna zdravlja: Najlakši i najbolji recept za čaj od svježeg đumbira

Iz istraživanja proizlazi da je grgljanje čaja te konzumacija katehina iz čaja relativno jednostavan i učinkovit način sprječavanja širenja virusnih respiratornih infekcija. U zaključcima istraživanja ističe se da bi uvođenje konzumacije katehina iz čaja i/ili grgljanja čaja u svakodnevnu rutinu moglo biti učinkovita nefarmaceutska intervencija u prevenciji virusnih respiratornih infekcija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju