Kada napunimo famoznu brojku 30, odjednom iz mladenačkih dana zagazimo u neke ozbiljnije u kojima se trebaju posložiti životni prioriteti, u kojima je krajnje vrijeme za osnivanje obitelji, u kojima karijera mora cvjetati, a pritom još trebamo održavati i mladenački izgled. No je li to zaista tako ili nam ta očekivanja nameće društvo?

Trenutak u kojem shvatite da više nećete ispisivati brojku 2 uz svoje ime te da ćete u raznim prijavama i anketama morati zaokružiti kućicu koja kaže „od 30 do 40“, nije jednostavan za gotovo nijednu ženu. Svaka od nas na svoj se način nosila s proslavom te brojke.

Dok su je neke s veseljem prihvatile, druge su se možda morale istinski potruditi vezati taj pojam za svoj lik. No jednom kada prihvatimo da je starenje pustolovina života i kada shvatimo da baš svaka nova godina sa sobom nosi neprocjenjive trenutke, malo je toga što nas može pokolebati.

Ipak, nerijetko se nađu dežurni komentatori kojima nije problem komentirati tuđi život, napose život žene koja je zagazila u tridesete, a da pritom ne gledaju svoj. Svačiji je život samo njegova stvar i zato se tuđima ne bismo trebali baviti, a posebno ne bismo trebali postavljati ova pitanja.

1. A što je s brakom?

Ako je žena koja je navršila trideset godina u dugoj vezi, neizostavno i najčešće pitanje na svim okupljanjima, posebno onim obiteljskim, vezano je za stupanje u brak. Još je gore ako nije u vezi. Takva pitanja i zadiranje u tuđu intimu u sekundi može uništiti dobro raspoloženje.

Eva Mendes "Svi pitaju što nije u redu s tobom": 10 slavnih žena koje (više) ne vjeruju u brak

Svaka žena najbolje zna kako izgleda njezina veza, ako je u njoj, i zašto je ili nije u braku te razmišlja li uopće o tome. Osim toga, nije li bolje biti siguran u svoju odluku i ne žuriti u to samo zato što nam nametnute društvene „norme“ tako kažu? Brak nije nešto što treba olako shvatiti. Iziskuje mnogo ljubavi, uzajamnog povjerenja, kompromisa i čvrstog prijateljstva kao temelja svega.

2. Planiraš li ti roditi?

Ženina maternica samo je njezina stvar. Točka.

Svaka žena, bez obzira na godine, sama odlučuje o tome hoće li imati djecu. Iako nema sumnje u to da se osjeća pritisak roditelja, rodbine, pa čak i prijateljica koje imaju djecu, žena ne bi trebala donijeti odluku o majčinstvu samo zbog guranja znatiželjnih nosova.

Osim toga, postoji i druga strana priče. Koliko li je samo žena u tridesetima koje bi svim srcem željele biti majke, a nemaju partnera s kojim bi to ostvarile ili se pak bore s neplodnošću? Koliko samo žena zaspi u suzama zbog nedavnog spontanog pobačaja? Nemojte im postavljati ovo pitanje. Nikada.

3. Zar još uvijek nemaš stalni posao?

U proteklih nekoliko godina Hrvatsku i svijet itekako je protresla recesija. To su posebno osjetili mladi koji su ovih mjeseci napunili trideset godina. U vrijeme njihova upisa studija recesija je bila na svome vrhuncu, a nastavila se i kada su diplomirali, iako u blažem obliku.

Koliko li je samo žena u tridesetima koje bi svim srcem željele biti majke, a nemaju partnera s kojim bi to ostvarile ili se pak bore s neplodnošću? Nemojte im postavljati pitanje o planiranju majčinstva.

Makar redovito čujemo informacije o tome kako nema radnika, a ima pregršt radnih mjesta, prešućuje se podatak da je uglavnom riječ o mjestima u turizmu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima. Mnoge od plaća za ta radna mjesta nisu dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova, napose ako ste podstanar.
Zato mnogi mladi traže svoje mjesto pod suncem, kombiniraju i honorarne poslove, traže poslodavce koji im život neće pretvoriti u pakao i zbog kojih neće biti na lijekovima.

Ako žena u 30. nema siguran posao i korporacijsku karijeru, to ne znači da je manje vrijedna i da ne radi. Štoviše, upravo takve koje moraju skrpati kraj s krajem obično rade mnogo više. Čast izuzecima.

4. Kada ćeš uzeti stambeni kredit?

Usko vezano za karijeru jest i stambeno pitanje, a u Hrvatskoj se mnogi mladi muče s time. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je na prvom mjestu u Europi po pitanju duljine trajanja života s roditeljima.

U 2017. godini s roditeljima je živjelo 73,2 posto stanovnika u dobnoj skupini od 18 do 34 godine, što je najviši udio u Uniji. Ne treba biti stručnjak da bismo zaključili kako su nestalna i premala primanja glavni razlog tome, no to svejedno ne sprječava „dobronamjerna“ pitanja i savjete.

Ništa drukčije nije ni ako se osoba otisne u podstanarstvo. Nerijetko čujemo da je bolje uzeti kredit nego plaćati podstanarstvo. To je svakako točno, no za dobivanje kredita moraju se ispuniti određeni uvjeti koje nema svaka osoba koja je navršila 30 godina. Nečiji bankovni račun i krediti zaista se tiču samo njega. Pitanja o tome zašto je netko još uvijek podstanar ili živi s roditeljima jednako su neumjesna kao i ona o braku i djetetu.

5. Ne misliš li da je vrijeme da se počneš odijevati i ponašati u skladu s godinama?

Ooo, da! Evo ih. Zašto još uvijek nosiš 'starke'? Zar ti dolikuje nošenje poderanih traperica? Hm, nije li ti ta suknja malo prekratka? Crop-top na tebi?

Bilo da dolaze od vlastite majke, prijateljice ili susjede koja uvijek želi znati malo više, pitanja o stilu odijevanja vrlo su često upućena ženama u tridesetima. Nema nikakve sumnje u to da se treba odijevati u skladu sa situacijom pa nećemo izvući istu garderobu kada idemo na poslovni sastanak, na ručak s prijateljicom ili u posjet budućoj svekrvi.

No svaka žena najbolje zna u čemu se osjeća ugodno i godine s time nemaju nikakve veze. Ako je njoj ugodno i odijeva se primjereno situaciji, to je samo njezina stvar. Osim toga, što zapravo znači "ponašati se u skladu s godinama"? Postoji li neki priručnik o tome?

Iako se nijedna žena koja je navršila 30 godina ne bi smjela opterećivati niti jednom od navedenih stavki, pritisak okoline često čini svoje. Zato je uvijek bolje gledati svoj život, raditi na svojem razvoju, svojim potencijalima i snovima, a ne se baviti tuđima.

  Morate sebi biti na prvome mjestu Pet razloga zbog kojih uvijek sebi morate biti prioritet Žena u gumenim čizmama na kiši Rečenice kojih se trebate sjetiti kada mislite da život nije fer Emocionalna inteligencija Sedam rečenica koje emocionalno inteligentni ljudi nikad neće izgovoriti

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju