I Srbija je izabrala svoju predstavnicu za Eurosong 2024., pjevačicu Teyu Doru s pjesmom "Ramonda". Kako je 32-godišnja kantautorica pravog imena Teodora Pavlovska napisala na svom Instagramu, "Ramonda" je simbol ponovnog rađanja i nove snage.

Srpska pjevačica Teya Dora najpoznatija je po pjesmi "Džanum", koja je stekla popularnost na društvenoj platformi TikTok i raznim glazbenim platformama. Europi i svijetu predstavit će se s pjesmom "Ramonda" koju će izvesti na Eurosongu u Malmöu.

Dio stihova pjesme srpske predstavnice na Eurosongu glasi:

K'o pod vodom tiho je sve
Vrištim al se ne čuje
Iza gora beli sjaj
Ja ne nazirem kraj
Ovo put je za ranjene

A nema ko da vodi me
Do svetle zvezde Danice
Gori svet, svaki cvet
Gde su nestale lila ramonde

Pjesma koja govori o ponovnom rađanju i novoj snazi naziv je dobila po cvijetu ramondi koji ima višestruku simboliku za srpski narod te se smatra srpskim cvijetom feniksom. Ramondu serbicu, poznatu i kao srpska ramonda, prvi je otkrio srpski botaničar Josif Pančić 1874. godine u Nišu, a kasnije je taj cvijet primijećen diljem Balkana.

Ima ljubičaste latice, a kao plod ima čahuru s velikim brojem sitnih sjemenki. Ramonda serbica naziva se i Natalijina ramonda, po kraljici Nataliji Obrenović i u čast njezinoj ljepoti.

Cvijet Ramonda serbica ima ljubičaste latice Cvijet Ramonda serbica ima ljubičaste latice (Foto: Shutterstock)

Ovaj srpski cvijet feniksa ima zapanjujuću sposobnost "uskrsnuća" i kada je biljka potpuno osušena te joj je dovoljno vrlo malo vode da ponovno oživi.

Tako i Teya Dora svoju pjesmu "Ramonda" završava stihovima nade:

Diže se iz pepela
Jedna lila ramonda

Plesačica Baby Lasagne: "Pobjeda na Dori nam je kao da smo osvojili nogometno prvenstvo" Luana Kličić je plesačica koja nastupa s Baby Lasagnom - 6 Luana Kličić je plesačica koja nastupa s Baby Lasagnom - 1 Luana Kličić je plesačica koja nastupa s Baby Lasagnom - 2 +5 Luana Kličić je plesačica koja nastupa s Baby Lasagnom - 4

Baby Lasagna: Čoker, kožnati prsluk i zanimljivi rukavi za jedno kompletno modno izdanje Baby Lasagna Baby Lasagna Baby Lasagna u kostimu Valentine Pliško +1 Baby Lasagna u kostimu Valentine Pliško

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju