U početku ljubavne veze posesivno ponašanje može izgledati slatko i laskavo jer primate od partnera intenzivnu ljubav i odanost, ali nakon nekog vremena to se pretvara u gušenje i može biti opasno. Važno je prepoznati posesivnog partnera i na vrijeme pobjeći iz takve veze.

 

Tanka je linija između zaštitnički nastrojenog i posesivnog partnera, no mnogi i dalje ne znaju pravu razliku. U čemu je razlika između nevine posesivnosti (one koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kojem trenutku trebamo reći ''dosta je''?

Iako može biti teško priznati da imate posesivnog partnera, morate postati svjesni istine o vašoj vezi zbog vlastitog mira te znati prepoznati idućih 10 znakova koji otkrivaju previše posesivnog partnera:

Posesivni partneri žele da osoba s kojom su u vezi osjeća manjak samopouzdanja. Skloni su emocionalnoj i psihičkoj manipulaciji i kraj njih se možete osjećati kao da ne znate što je doista najbolje za vas

1. Traži od vas da stalno ispunjavate njegove želje
Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, niste poslušni ili ne ispunjavate ono što partner traži od vas, partner će vam prigovarati, i dalje zahtjevati neke stvari od vas, pa čak se poslužiti i emocionalnom ucjenom.

2. Kontrolira gdje idete, kada i zašto
Kada god želite ići van kako biste se našli s prijateljima, obitelji ili čak obavili kupovinu, vaš partner vam diše za vratom. Često će vas pokušavati ograničiti na ostanak kod kuće, koristeći neke manipulativne načine. Pročitajte i 7 savjeta kako izbjeći da netko manipulira s vama.

3. U životu mu nije potreban nitko drugi osim vas
Jedan od ključnih znakova koji ukazuju na posesivnog partnera je njegova sklonost da vas podsjeti da ste središte njegova svijeta i to toliko da mu nije potreban nitko drugi, niti prijatelji niti obitelj, osim vas. To ne mora uvijek biti znak posesivnosti, ali kada pokazuje bijes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima obitelji, onda je.

4. Pokušava sabotirati vaša prijateljstva
Kada vas partner pokušava odgovoriti od susreta s vašim prijateljima, kolegama ili članovima obitelji možete biti sigurni da je pretjerano ljubomoran i posesivan. Vjerojatno će ih kritizirati, analizirati, podsjećati na stare probleme koje ste s njima doživjeli ili čak izmišljati laži o onima koji žele provesti vrijeme s vama. Ponekad će vas čak pokušati okrenuti protiv vaših bližnjih.

5. Ne poštuje vaše osobne granice
U posesivnoj vezi osobni prostor kao da ne postoji. Ako imate posesivnog partnera, velike su šanse da će "prisvojiti" vaš osobni prostor zbog čega se možete osjećati kao da nikada nemate mira.

6. Kontrolira kakvu odjeću nosite
Posesivni partner željet će vam dati odobrenje za odjeću u kojoj namjeravati izaći van te će uvijek otvoreno procijeniti što ste odjenuli kako bi bio siguran da je to “prikladno” i prema njegovim standardima.

7. Neprestano vam šalje poruke kada ste vani
Iz nekog razloga, čini se kako vas vaš partner uvijek provjerava kada ste vani, šalje vam poruke i zove više nego obično.

8. Želi biti uključen u sve vaše odluke
Svaka odluka koju donesete – vaš partner želi biti dio nje. Često ćete se čak osjećati pod pritiskom da učinite ono što on žele da učinite, čak i ako odluka nema veze s njim.

9. Manipulira vas emocionalno ili psihički
Posesivni partneri žele da osoba s kojom su u vezi osjeća manjak samopouzdanja. Skloni su emocionalnoj i psihičkoj manipulaciji i kraj njih se možete osjećati kao da ne znate što je doista najbolje za vas.

10. Kaže ''to sve radim iz ljubavi''
Svu svoju ljubomoru, paranoju, potrebu za kontoliranjem i toksično ponašanje opravdava riječima da to sve radi iz ljubavi te tako izbjegava odgovornost i krivnju. Možda ste povjerovali u takvu ispriku kako bisteopravdali partnerovo destruktivno ponašanje, samo zato jer ste nesvjesno previše uplašeni da se suočite s realnošću.

Pročitajte i kako pobijediti zavist i ljubomoru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju