Kakav bi to blagdanski stol bio bez francuske salate? Riječ je zapravo o ruskoj salati Olivier, koju smo posvojili i modificirali, a koja se u hrvatskim kućanstvima tradicionalno priprema za Božić, od graška, mrkve, krumpira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.

Majoneza povezuje sve povrće u jednu sočnu i kremastu cjelinu. No ona i znatno povisuje kalorijsku vrijednost salate. U 100 grama majoneze naći ćete oko 680 kalorija, a svi oni koji su barem jednom radili francusku salatu znaju da s tom količinom nećete napraviti veliku zdjelu.

Da bi smanjile kalorije i masnoće u salati, neke dame posežu za kiselim vrhnjem jer ono ima tek trećinu kalorija od majoneze – otprilike 195 kalorija u 100 grama. No postoji još kremastija i bogatija niskokalorična varijanta.

Riječ je, dakako, o grčkom jogurtu, koji ima tek desetinu kalorija majoneze – oko 60 kalorija na 100 grama (ovisno o brendu). Grčki jogurt je kremast, pun okusa, a sadrži i prijeko potrebne bjelančevine koje grade sve mišiće u tijelu.

Recept za francusku salatu:

  • 450 g graška i mrkve
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 100 g grčkog jogurta
  • 3 krumpira
  • 3 jaja
  • 1 vrećica (90 g) majoneze
  • 1 čajna žličica senfa
  • sol i papar po želji

Priprema francuske salate:

  1. Skuhajte krumpir u kori i jaja "na tvrdo". Ohladite ih do kraja, odstranite im ljusku i narežite na otprilike iste kockice.
  2. Skuhajte zaleđenu mrkvu i grašak za francusku salatu  prema uputama s vrećice. Upotrijebiti možete i svježe plodove, pa ih nakon termičke obrade pomiješajte s krumpirom i jajima. 
  3. Narežite kisele krastavce na otprilike istu veličinu kao i ostalo povrće.
  4. Umiješajte u povrće majonezu, grčki jogurt i senf. Sve dobro promiješajte.
  5. Posolite i popaprite po želji.
  6. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 

Isprobajte i ove trikove za jela s manje kalorija:

Do 300 kalorija manje: Recept za kremasti pire koji sjajno ide uz pečeno meso

300 kalorija manje: Recept za finu piletinu koja je bolja nego iz dostave

200 do 300 kalorija manje: Trik za kremasti rižoto koji se topi u ustima

Dobar tek!